Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de mitinguri și grevă generală. Negocierile cu Guvernul au eșuat

Sursa foto: X

Personalul sanitar va continua protestele, pentru că negocierile cu Guvernul au eșuat, precizează reprezentanții „Federației Solidaritatea sanitară”. Executivul nu le-a oferit creșterile salariale cerute, spun ei.

„Oferta Guvernului este insuficientă continuăm protestele” precizează sindicaliștii într-un comunicat.

Analiza comparativă a ofertei Guvernului cu revendicările stabilite de comun acord cu cealaltă federaţie reprezentativă( Sanitas, n.r.) arată clar că sunt necesari o serie de paşi suplimentari pentru a satisface aşteptările angajaţilor din sănătate, transmite „Federația Solidaritatea Sanitară”.

Creşterea medie a veniturilor salariale pe care ar genera-o oferta Guvernului, în varianta raportării ei doar la cheltuiala cu salariile de bază, este de doar 10,5%, cu doar 0,1 puncte procentuale peste inflaţia înregistrată în anul anterior. Creşterea medie a veniturilor salariale la nivelul întregului an 2024 ar fi de doar 13,9%, fiind inferioară creşterii solicitate.

Oferta Guvernului nu acoperă cea mai importantă parte a specificului activităţii din sistemul sanitar, respectiv nu recompensează contribuţia la asigurarea permanenţei serviciilor medicale. „Deşi revendicările comune indică necesitatea rezolvării acestei suferinţe a profesioniştilor din Sănătate, prin aplicarea integrală a prevederilor Legii nr.153/2017 (incluzând raportarea sporurilor la salariile de bază în plată) înainte de aplicarea creşterilor salariale, oferta guvernului nu satisface această aşteptare legitimă a angajaţilor din sănătate”, arată sindicaliștii.

Oferta Guvernului nu satisface nici una dintre revendicările privind adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, cum ar fi recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare şi echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Mai mult, oferta Guvernului nu satisface speranţa angajaţilor din sănătate privind aplicarea noii legii a salarizării, Guvernul neonorând angajamentele asumate faţă de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în anul trecut. În discuţie este eliminarea unei serii de inechităţi, absenţa unei ierarhii acceptate în comun de partenerii sociali afectând totodată şi posibilitatea unei distribuţii etice a creşterilor salariale au mai transmis sindicaliștii.

Continuarea acţiunilor de protest are totodată ca scop şi satisfacerea seriei de revendicări ce vizează Ministerul Sănătăţii, respectiv negocierea anexelor la Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, acestea având o contribuţie suplimentară.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: