Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM, susține că singura modalitate de a se opri juridic plata a câte 6 indemnizații nete pentru cei 3 judecători constituționali care își încetează mandatul în 13 iulie 2025 presupune intervenția legislativa rapidă a Guvernului. Potrivit lui Toni Neacșu, Curții Constituționale nu i se aplică prevederile din ordonanța trenuleț privind suspendarea în 2025 a acordării ajutoarelor și indemnizațiilor la încetarea raporturilor de serviciu.
Explicația: Curtea Constituțională nu este enumerată printre instituțiile publice și autoritățile cărora li se aplică aceasta suspendare. „Nici faptul ca în bugetul CCR există sau nu există bani pentru plata judecătorilor nu are importanță”, atrage atenția Toni Neacșu.
Explicația lui Toni Neacșu:
Singura modalitate de a se opri juridic plata a câte 6 indemnizații nete pentru cei 3 judecători constituționali care își încetează mandatul în 13 iulie 2025 presupune intervenția legislativa rapidă a Guvernului. Adică emiterea în 2-3 zile a unei ordonanțe de urgență, care oricum, așa cum voi arăta, presupune riscuri.
Potrivit legii actuale a CCR, urmare a unor drepturi recunoscute din 2004, la încetarea mandatului judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate.
Curții Constituționale nu i se aplică prevederile din ordonanța trenuleț privind suspendarea în 2025 a acordării ajutoarelor și indemnizațiilor la încetarea raporturilor de serviciu. Pur și simplu Curtea Constituțională nu este enumerata printre instituțiile publice și autoritățile cărora li se aplică aceasta suspendare.
Nici faptul ca în bugetul CCR există sau nu există bani pentru plata judecătorilor nu are importanță. După data de 13 iulie oricum cei 3 judecători au dreptul legal de a primi banii, iar dacă nu li se vor da de buna voie atunci vor fi câștigați ușor prin justiție. Nu vor mai fi plătiți acum, e adevărat, dar vor fi plătiți cu dobânda după ce se va obține (ușor) o hotărâre judecătorească. Odată ce un drept se naște (la încetarea mandatului 13 iulie) , el nu mai poate fi retras nici măcar legislativ iar statul va fi obligat să plătească.
Singura modalitate ca dreptul la cele 6 indemnizații nete lunare să nu se nască este eliminarea din legislație a acestui beneficiu, iar asta numai până pe 13 iulie.
Soluția ideală pentru asta ar fi fost ca Guvernul să promoveze un proiect de lege în Parlament de modificare a legii CCR, pe care să-l promoveze în procedura de urgență.
Problema indemnizațiilor la ieșirea din mandat nu e nouă, s-a aplicat tuturor judecătorilor din 2004 încoace iar despre cei 3 care își încheie mandatul acum se cunoaște de câteva luni bune. Eu insumi am mai făcut referire de multe ori la ce urmează să se întâmple.
Ca atare, coaliția actuală nu a promovat o astfel de lege nu pentru că nu cunoștea, ci pentru că nu a vrut. Circul din presă pe care îl fac acum reprezentanții ei este doar de fațadă și populist. Dovada si mai clara e ca nu găsim așa ceva in programul de guvernare.
Cum Parlamentul este în vacanță și oricum nu ar mai fi timp de o lege, Guvernul Bolojan ar putea interveni doar printr-o ordonanță de urgență. E singurul act normativ care poate fi adoptat până pe 13 iulie.
E adevărat că exista riscul ca această OUG să fie neconstituțională. Legea CCR este o lege organică și reglementeaza regimul unei autorități constituționale fundamentale. Se poate susține ușor că prin eliminarea acelor indemnizații se afectează chiar regimul de funcționare a CCR.
Deci, deși ordonanța de urgență ar intra în vigoare imediat și ar bloca plățile, în procese civile ulterioare judecatorii CCR care își încheie mandatul vor putea invoca această neconstituționalitate, care in cele din urmă ar ajunge să fie verificată chiar de CCR.
Riscul poate fi eliminat, cel puțin parțial, dacă Parlamentul se mobilizează și în cadrul sesiunii extraordinare care oricum va fi convocată pentru adoptarea legislației de criză economică va aproba această OUG, transformand-o în lege.
În concluzie, orice politician de la putere care doar se revolta pe la TV și presă, inclusiv vicepremierul Dragoș Atanasiu care făcea apel la obrazul subțire al judecatorilor CCR(!), dar nu face nimic concret, este doar un populist și un ipocrit, care în realitate acceptă actuala stare de lucruri.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News