Sisteme video în abatoare pentru observarea animalelor maltratate. Cum stă România la acest capitol

Foto: Demarches Adiministratives

Utilizarea de sisteme video în abatoare contribuie la garantarea bunăstării animalelor și permite operatorilor de a demonstra respectarea sau nerespectarea regulilor. Cu toate acestea, instalarea sistemelor de supraveghere video nu va înlocui munca de supraveghere efectuată de personal. Spania este prima țară din Uniunea Europeană care a legiferat  instalarea acestor sisteme, în abatoare.

Sistemul de supraveghere video în abatoare este un instrument suplimentar pentru a se asigura faptul că sunt respectate cerințele legale și că bunăstarea animalelor este asigurată în toate operațiunile desfășurate in cazul animalelor vii.

Implementarea sistemului video în diferite țări

Spania, prima țară din Europa care a adoptat o astfel de măsură

La 24 august 2023 a intrat în vigoare obligația abatoarelor spaniole de a instala sisteme de supraveghere video (cu excepția abatoarelor mici, care vor fi supuse acestei obligații în august 2024). Spania devine astfel prima țară din Uniunea Europeană care a legiferat instalarea acestui sistem.

Imaginile trebuie păstrate timp de o lună de la înregistrare, cu excepția cazului în care au surprins un act care amenință integritatea persoanelor, proprietăților sau instalațiilor.

Camerele trebuie să arate facilitățile în care sunt ținute animalele vii, inclusiv zonele de descărcare, coridoarele de circulație și zonele de sângerare. Cu toate acestea, este exceptată cerința de a avea camere în zonele de așteptare în care sunt amplasate mijloacele de transport de animale vii înainte de începerea descărcării.

Unele asociații sectoriale ale abatoarelor și industriilor cărnii au elaborat un ghid pentru a ajuta operatorul să respecte aceasta măsură.

Anglia, supraveghere video obligatorie din 2018

Pe 4 mai 2018 a intrat în vigoare regula care impune instalarea camerelor video cu circuit închis în abatoare. Abatoarele au avut la dispoziție șase luni pentru a face acest lucru. Imaginile trebuie păstrate cel puțin 90 de zile de la înregistrare.

Camerele trebuie să fie prezente în toate zonele în care sunt prezente animale vii și să reflecte, fără puncte moarte, decesul animalului și toate operațiunile legate de acesta. Imaginile trebuie să fie suficient de clare și, în cazul zonelor întunecate, se recomandă camere cu infraroșu.

Operatorul este responsabil de calitatea videoclipului și trebuie să se asigure că lucrătorii au primit pregătirea necesară pentru stocarea, procesarea și transmiterea informațiilor, precum și tot ceea ce este necesar pentru a accesa sistemul dacă este solicitat de inspectori.

Scoţia, supraveghere video obligatorie din 2021

Utilizarea supravegherii video în abatoare este obligatorie începând cu 1 iulie 2021, inclusiv accesul nelimitat pentru Serviciile Veterinare Oficiale (SVO).

Imaginile trebuie păstrate timp de 90 de zile.

Țara Galilor și Irlanda de Nord, subvenții pentru a încuraja instalarea camerelor video

Utilizarea supravegherii video în abatoare nu este obligatorie.

Aici au loc consultări cu sectoarele în cauză care au primit subvenții pentru a încuraja instalarea acestora.

Franţa, supraveghere video nu este obligatorie dar abatoarele îl folosesc

În 2018, Franța a introdus o nouă legislație care vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor în abatoare. Sistemul de supraveghere video nu este obligatoriu, ci voluntar. Majoritatea abatoarelor îl folosesc în scop preventiv și educativ, pentru a sensibiliza operatorii care lucrează în contact cu animalele.

În 2021, Ministerul Agriculturii a aprobat un plan de control care prevede efectuarea de inspecții coordonate și inopinate. Scopul a fost acela de a avea un raport complet asupra neregulilor și de a forța operatorul să le corecteze.

Israel, imagini transmise în direct către o cameră centrală a ministerului

Ministerul Agriculturii a dispus instalarea de supraveghere video în abatoare pe tot parcursul anului 2016. Filmările sunt transmise în direct către o cameră centrală de control a ministerului, ceea ce ar putea fi văzut ca un factor de descurajare mai eficient împotriva neregulilor privind bunăstarea animalelor.

Olanda, instalare video, voluntară în toate abatoarele mari și mijlocii

Utilizarea video în abatoare nu este obligatorie, dar în 2017 guvernul și industria au convenit asupra instalării voluntare a lor, în toate abatoarele mari și mijlocii.

Germania- obiectivul de a crea un drept legal pentru implementarea supravegherii video în abatoare

În iunie 2020, în statul Saxonia Inferioară, a fost încheiat un acord voluntar între asociațiile de carne și comerț, Asociația Orașelor din Saxonia Inferioară și Ministerul Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorilor din Saxonia Inferioară, acord care a stabilit linii directoare de utilizare supraveghere video în abatoare, fără cerințe legale.

Guvernul federal german și-a stabilit obiectivul de a crea un drept legal pentru implementarea supravegherii video în abatoare.

USA, abatoarele mari folosesc, voluntar, supravegherea video

Nu există nicio obligație legală de a folosi supravegherea video în abatoare. Cu toate acestea, majoritatea abatoarelor mari folosesc sisteme de supraveghere video de mai bine de zece ani.

România, departe de ideea abatoarelor supravegheate video

Nu există nicio obligație legală de a folosi supravegherea video în abatoare.

Din păcate România este departe de a respecta regulile bunăstării animalelor in ceea ce privește atât transportul cat si sacrificarea acestora. Potrivit unei filmări care a ajuns la Pro Tv, in 2017, animalele suferă zile întregi de sete şi de foame în camioane şi vapoare, iar la capătul călătoriei, în țările de destinaţie, sunt schingiuite şi ucise, în mod violent. Imaginile cu animale chinuite, provenind din România, Ungaria, Germania sau Cehia, au ajuns şi la Bruxelles, ceea ce a determinat declanşarea unei anchete privind exportul de animale vii din Uniunea Europeană, iar Curtea Europeană de Justiţie a decis ca ţara exportatoare să fie obligată să asigure bunăstarea animalelor chiar şi dincolo de graniţe, pe toată durata transportului.

Documentul de analiză nr. 03/2023, intitulat „Transportul animalelor vii în UE: provocări şi oportunităţi„, pune la dispoziţie un tablou de bord online interactiv, cu ajutorul căruia jurnaliștii, cercetătorii şi publicul larg pot compara diferite ţări, mişcările de animale şi valoarea economică a acestora.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: