Situația politică EXTREMĂ în Anglia

Politicienii din Anglia se confruntă în această perioadă cu o problemă extrem de serioasă, după ce trendul secesionist a crescut semnificativ. Problema este legată de situația Scoției și de inițiativele de a a spori puterile pentru guvernul acestei entități teritoriale.

Liderii a trei partide unioniste au promis că Scoția va avea mai multe puteri dacă la referendumul din 18 septembrie va alege să nu se rupă de restul regatului după aproape 300 de ani.

Fostul premier laburist Gordon Brown, de origine scoțiană, a prezentat calendarul pentru acordarea unei mai mari autonomii Scoției. Procesul ar urma să fie monitorizat de un expert independent, al cărui nume va fi anunțat pe 19 septembrie, imediat după deznodământul plebiscitului din Scoția, potrivit dcnews.ro.

Brown a declarat că Parlamentul scoțian ar trebui să fie întărit prin acordarea mai multor puteri în domeniul social, financiar și al politicii economice. „Aceste măsuri de apropie cât se poate de mult de federalism”, a spus Brown.

„Scoția este deja o națiune. Suntem mândri de istoria și cultura noastră. Vrem să rupem toate legăturile constituționale cu prietenii, vecinii și rudele noastre din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord?”, a precizat fostul premier.

Premierul David Cameron este în pericol să-și piardă funcția dacă scoțienii vor vota în favoarea independenței. Însă conservatorul a fost absent din dezbaterea privind independența, conștient că ideologia sa politică nu-l face o persoană potrivită să-i convingă pe scoțieni, de regulă mai apropiați de centru-stânga, mai precizează aceeași sursă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL