Situaţie neclară încă în Haiti. Conflictele se agaravează

Sursa: Facebook

Prim-ministrul haitian a aterizat, marţi, în Puerto Rico, eliminând incertitudinile legate de locul în care se află, după o călătorie în Kenya, dar întrebările privind modul şi momentul în care se va întoarce în Haiti persistă în continuare, în timp ce bandele din ţara sa fac presiuni pentru înlăturarea sa din funcţie, transmite Reuters.

Prim-ministrul Ariel Henry a călătorit săptămâna trecută în Kenya, pentru a încheia un acord de lansare a unei forţe de securitate multinaţionale susţinute de ONU, care să lupte împotriva bandelor din Haiti, ceea ce a declanşat violenţe şi apeluri din partea unui puternic lider de bandă pentru ca acesta să demisioneze şi să stea departe de ţară.

Biroul guvernatorului din Puerto Rico a confirmat că Henry a aterizat în capitala San Juan, după ce presa locală a anunţat că Republica Dominicană, care împarte insula Hispaniola cu Haiti, nu a autorizat anterior aterizarea avionului său.

Guvernul Republicii Dominicane nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la aceste rapoarte.

Guvernul haitian a declarat, duminică, starea de urgenţă după ce deţinuţii au evadat din închisori, oprind afacerile, inclusiv aeroporturile, în apropierea cărora au avut loc focuri de armă intense în ultimele zile.

Biroul pentru imigraţie al Naţiunilor Unite a declarat în timpul weekendului că cel puţin 15.000 de persoane au fost strămutate din cauza violenţelor.

„Bande înarmate ne-au forţat să ne părăsim casele. Ne-au distrus casele, iar noi suntem pe străzi”, a declarat, luni, un bărbat care şi-a dat numele Nicolas şi care locuieşte într-o tabără.

Organizaţia pentru drepturile omului Plan International a declarat că multe persoane au fugit din capitală spre Artibonite, regiunea agricolă tradiţională a Haitii, dar ai cărei locuitori se confruntă acum cu penuria de alimente, deoarece luptele se extind spre nord.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: