Slăbim mai repede dacă renunțăm la glucide? Răspunsul este surprinzător și dezarmant

Dulciuri
Sursa foto: Pixabay

În încercarea de a slăbi multe persoane iau decizia să renunțe la glucide, în timp ce alții o fac sperând că vor înregistra valori mai mici ale glicemiei. Nu renunțarea este soluția, însă, pentru că ne sunt extrem de necesare, după cum spune medicul diabetolog.

Medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman spune, într-un video postat pe contul său de Facebook, că adesea pacienții o întreabă dacă este potrivit să renunțe la glucide (zaharuri) pentru a-și atinge obiectivul de a pierde rapid din kilograme. Alții speră că renunțând la carbohidrați (așa cum mai sunt cunoscute glucidele) vor avea glicemii mai bune. Și unii și ceilalți ar face o mare greșeală scoțând din alimentația lor glucidele, pentru că acestea asigură combustibilul necesar funcționării organismului.

La fel de adevărat este însă că nu toate produsele care conțin zaharuri au același efect asupra organismului. Prin urmare răspunsul este categoric „Nu” la întrebarea „Renunțăm la glucide dacă vrem să slăbim repede?”, însă trebuie să fim foarte atenți la tipul de glucide.

Glucidele cu absorbție lentă, aliat

Glucidele sunt, alături de proteine și de grăsimi, un macronutrient esențial pentru un organism sănătos. Ele ar trebui să reprezinte aproximativ 45-65% din aportul zilnic de calorii. Însă și glucidele sunt de mai multe feluri – monozaharide (cum sunt glucoza și fructoza), dizaharide (sucroza și lactoza) și polizaharide (amidonul și fibrele) – și sunt metabolizate în mod diferit de către organism.

În timp ce monozaharidele sunt rapid absorbite în sânge, dizaharidele au nevoie de o descompunere suplimentară înainte de a fi absorbite, iar polizaharidele, cele mai complexe, necesită cel mai mult timp pentru a fi descompuse și absorbite. Ținând cont de cele menționate, glucidele pot fi clasificate și ca având un indice glicemic (cât de rapid un aliment poate crește nivelul de zahar din sânge) ridicat sau scăzut. Este recomandat consumul de alimente cu indice glicemic scăzut, în timp ce pentru alimentele cu indice glicemic mare ar trebui să optăm doar ocazional.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL