Slovacia lui Fico, amenințată cu represalii în justiție de Comisia Europeană

Sursa foto- x

Comisia Europeană a avertizat Slovacia că va lansa o acţiune în justiţie imediată dacă guvernul de la Bratislava continuă să avanseze proiectul legislativ care le cere ONG-urilor cu finanţare externă să se autointituleze „organizaţii cu sprijin străin”, relatează Reuters.

„Am fost la Bratislava şi am fost foarte clară”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, înaintea prezentării raportului anual privind statul de drept în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„Dacă urmaţi exemplul Ungariei cu privire la ONG-uri, vom lansa o procedură de infringement pentru încălcarea legislaţiei UE imediat, pentru că deja avem pe masă decizia Curţii”, a spus Jourova.

Ungaria a adoptat o lege similară privind ONG-urile cu finanţare străină în 2017, dar în 2021 a abrogat-o după ce Curtea de Justiţie a UE a decis că actul normativ respectiv este ilegal. Astfel de legi menite să țintească și să reducă la tăcere societatea civilă au devenit instrumentul favorit al guvernelor autoritare, regimul de la Kremlin fiind cel care a perfecționat această metodă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: