Șoigu, primele declarații după răzmerița Wagner

Serghei Şoigu
Serghei Şoigu

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a făcut luni primele sale declarații despre răzmerița mercenarilor Wagner, care s-a încheiat prin medierea dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko.

„Aceste planuri au eşuat în principal pentru că membrii forţelor armate ruse au dat dovadă de loialitate faţă de jurământul şi datoria lor”, a declarat Şoigu, una din principalele ţinte ale răzmeriței, într-o teleconferinţă cu responsabili de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Calificând revolta mercenarilor Wagner drept o „tentativă de destabilizare a Rusiei”, Şoigu susține că „această provocare” nu a afectat acţiunile forţelor armate ruse desfășurate în Ucraina.

„Militarii au continuat să-şi îndeplinească cu curaj şi altruism sarcinile ce le-au fost atribuite”, a spus el.

Ministrul rus și-a reluat apoi propaganda de război, susținând că forţele ucrainene „nu şi-au atins obiectivele în nicio direcţie” în pofida răzmeriței și că „își reduc semnificativ potenţialul ofensiv”.

Mai mult, Șoigu a adăugat că forțele ruse au distrus 16 tancuri Leopard pe fronturile din Doneţk, la sud de Doneţk şi Zaporojie de la începutul contraofensivei ucrainene în 4 iunie, plus 15 avioane militare, trei elicoptere şi 920 de vehicule blindate și au interceptat 158 de rachete HIMARS, un lansator multiplu de rachete, 25 de rachete britanice Storm Shadow cu rază lungă de acţiune şi 386 de drone.

„Trupele ruse au distrus aproape 100% tancurile Leopard furnizate de Polonia şi Portugalia forţelor armate ale Ucrainei”, a declarat el, citat de agenţia de stat rusă TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului.

De la începutul lunii iunie, forțele armate ale Kievului au pierdut 2.500 de echipamente de diferite tipuri „în toate direcţiile” frontului, a rezumat Șoigu, acuzat anterior de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, că prezintă bilanțuri exagerate despre „succesele” trupelor sale pe câmpul de luptă din Ucraina.

Șoigu i-a acuzat în cele din urmă pe ucraineni că încearcă să-și compenseze „incapacitatea de a asigura succesul pe teren prin atacuri teroriste împotriva unor ţinte civile şi să obţină astfel un efect propagandistic”.

Acestea sunt primele declaraţii publice ale Şoigu după răzmerița organizată de Prigojin, care voia înlăturarea ministrului rus al Apărării şi a şefului Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat de incompetenţă, distorsionarea situației de pe front şi de un atac asupra mercenarilor Wagner.

Serghei Șoigu a comunicat totodată că a început formarea organelor de conducere ale noilor districte militare Moscova şi Leningrad, anunțate încă de la sfârșitul lui decembrie 2022, ca răspuns la extinderea NATO cu Suedia şi Finlanda.

În afară de cele două districte, în cadrul armatei ruse vor fi create o grupare armată combinată, o alta aeriană, un corp de armată, zona navală Azov, cinci divizii şi 26 de brigăzi, transmite Agerpres, citând agențiile de presă EFE și AFP.

Mai mulţi oficiali de rang înalt nu au mai apărut în public de la răzmerița Wagner, printre care Valeri Gherasimov şi influentul general Serghei Surovikin, ceea ce a alimentat zvonurile privind posibila lor arestare sau destituire.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL