Mai mult de trei sferturi (77%) dintre cetățenii din 14 state transatlantice spun că NATO joacă un rol important în securitatea țării lor, în scădere cu doar 1 punct procentual față de anul trecut, cu Portugalia și țările apropiate geografic de războiul Rusiei în Ucraina (Lituania, Polonia, România) în poziția de țări aliate care consideră de prim rang importanța NATO pentru securitatea lor națională. Rezultatele sunt cuprinse în sondajul fanion “Transatlantic Trends 2023” dat publicității de think tank-ul German Marshall Fund of the United States și în care România, în mod paradoxal, se află în top țări care apreciază influența SUA și UE în politica globală, dar se află și între primele țări care au o pozitivă imagine cu privire la influența Chinei și a Rusiei în afacerile globale, Bucureștiul fiind considerat, în același timp, alături de Ankara, partenerul transatlantic pe care te poți baza cel mai puțin.
Transatlantic Trends 2023 prezintă rezultatele unor sondaje reprezentative realizate în 14 țări de pe ambele maluri ale Atlanticului: Canada, Franța, Germania, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite. Împărțit în cinci capitole, acest raport evaluează opinia publică cu privire la problemele structurale contemporane cu impact asupra ordinii mondiale, relațiile transatlantice, securitatea și apărarea, China și provocările globale.
Ponderea persoanelor de pe ambele maluri ale Atlanticului care consideră că NATO este “foarte importantă” pentru securitatea lor națională a sărit cu 20 de puncte procentuale, la 46%, între 2021 și 2022. Ea abia dacă se modifică (45%) în 2023, confirmând schimbarea semnificativă declanșată de invazia Rusiei în Ucraina.
Respondenții din Lituania (77%) sunt cei mai predispuși să considere NATO foarte important pentru securitatea țării lor, urmați de Portugalia (89% per total cu: 63% foarte important, 26% oarecum important) și Polonia (87% per total cu: 60% foarte important, 27% oarecum important). Lituania devansează țările menționate la percepția “foarte important”, dar nu per total, luând în calcul și opțiunea de răspuns “oarecum important”.
Majoritățile din România (85% per total cu: 59% foarte important, 26% oarecum important) și din Țările de Jos (79% per total cu: 51% foarte important, 28% oarecum important) au aceeași opinie. În ceea ce privește România, se constată o diminuare a percepției importanței NATO cu 3% față de sondajul din 2022, deși cea mai importantă provocare de securitate pe care o resimt românii este legată de un potențial război între țări (25%), urmată de Rusia (15%).
Mai mult de trei sferturi (78%) dintre respondenții din Germania și Regatul Unit consideră, de asemenea, că NATO este foarte important sau oarecum important pentru securitatea națiunii lor.
Opinia publică franceză este, comparativ, mai puțin solidă în favoarea NATO.
Aproximativ două treimi (67%) dintre respondenții din Franța spun că alianța este foarte importantă sau oarecum importantă, o scădere de 5 puncte procentuale față de 2022, dar totuși cu 15 puncte procentuale mai mare decât în 2021.
În Suedia, a cărei aderare la NATO este în curs de desfășurare, și în Italia, 69% dintre respondenți consideră că NATO este foarte sau oarecum importantă pentru securitatea națională.
Cea mai semnificativă schimbare a opiniei publice pe această temă a avut loc în Turcia, unde 77% dintre respondenți consideră că NATO este foarte sau oarecum important, ceea ce reprezintă un salt de 12 puncte procentuale față de anul trecut.
În America de Nord, 72% dintre respondenții din Canada și 70% dintre respondenții din Statele Unite afirmă că NATO este foarte important sau destul de important pentru securitatea lor națională, în conformitate cu rezultatele din 2022 (75% și 71%). Ponderi notabile ale opiniei publice din SUA (16%) și Canada (14%) nu știu dacă alianța este importantă pentru securitatea națională.
Pe ambele maluri ale Atlanticului există majorități clare în favoarea implicării SUA în securitatea și apărarea europeană.
În medie, 71% dintre respondenți doresc să vadă Washingtonul “foarte implicat” sau “oarecum implicat” în securitatea europeană, ceea ce indică faptul că sprijinul general a rămas stabil față de 2022 (72%).
Cei mai vocali susținători ai implicării SUA sunt respondenții din Polonia (86%), Lituania (84%) și Portugalia (82%). Cei mai sceptici, deși în continuare susținători în general, sunt respondenții din Turcia (53%), Italia (61%), Franța (62%) și Spania (63%).
Sprijinul pentru implicarea SUA rămâne stabil sau aproape stabil în majoritatea țărilor analizate, dar ponderea respondenților care consideră că Statele Unite ar trebui să fie “foarte implicate” a scăzut ușor în nouă din cele 14 țări analizate. Aceasta a scăzut cu 7 puncte procentuale în Germania și cu 5 puncte procentuale în Lituania, România (79%) și Spania.
La fel ca și în studiul Transatlantic Trends de anul trecut, UE este considerată importantă pentru securitatea națională de către majorități puternice din statele membre ale UE, precum și din Turcia și Regatul Unit.
O medie de 79% dintre respondenții din cele 10 state membre ale UE cuprinse în sondaj afirmă că blocul este “foarte important” sau “oarecum important” pentru securitatea națională a țării lor. Această opinie este cel mai larg împărtășit de cei din Portugalia (93%), Lituania (86%), România (83%) și Spania (80%).
În rândul respondenților din UE, cei din Franța și Germania au fost cei mai puțin predispuși să descrie UE ca fiind importantă pentru securitatea națională, deși o proporție semnificativă (71% și 73%) consideră că este. Opinia franceză și germană este similară cu cea din statele nemembre.
În Regatul Unit, 70% dintre cetățenii britanici consideră că UE este importantă pentru securitatea națională, procent ușor mai mare decât cel de 67% dintre turci care împărtășesc această opinie.
În ceea ce privește politica UE în materie de apărare, cei mai entuziaști pentru un rol mai mare al UE în domeniul securității și apărării sunt cei din Portugalia (68%), Lituania (65%), România (62%) și Italia (58%).
Dintre cei care cred că UE ar trebui să facă mai mult în materie de securitate și apărare, majoritatea doresc ca Uniunea să acționeze împreună cu partenerii, această opinie fiind împărtășită de 80% dintre portughezi, 75% dintre români și 72% dintre britanici, în partea de top.
Sondajul care analizează tendințele transatlantice în cele 14 țări a fost realizat în luna iulie a acestui an pe un eșantion de aproximativ 1.500 de cetățeni din fiecare stat inclus în acest studiu.
Autorii sondajului sunt Alexandra de Hoop Scheffer, vicepreședinte GMF, și experții Martin Quencez și Gesine Weber.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News