La un deceniu după ce deputaţii au votat pentru organizarea referendumului care a dus la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un sondaj a arătat că majorităţile din cele mai mari patru state membre ale blocului ar susţine reintegrarea Marii Britanii – dar nu în aceleaşi condiţii ca înainte, scrie The Guardian.
Sondajul YouGov efectuat în şase ţări vest-europene, inclusiv în Regatul Unit, confirmă, de asemenea, că o majoritate clară a alegătorilor britanici sprijină acum revenirea ţării în bloc – dar numai dacă aceasta poate păstra excluderile de care a beneficiat anterior.
Potrivit institutului de sondare, rezultatul este un „impas al opiniei publice”, chiar dacă, deocamdată, este puţin probabil ca guvernul laburist al Marii Britanii, care a negociat anul acesta o „resetare” cu blocul comunitar, să încerce să revină în UE.
Sondajul EuroTrack realizat de YouGov a arătat că cel puţin jumătate dintre persoanele întrebate din cele mai mari patru state membre ale UE – Franţa, Germania, Italia şi Spania – s-au declarat în favoarea reintegrării Marii Britanii, procentele variind de la 51% în Italia la 53% în Franţa, 60% în Spania şi 63% în Germania.
Cu toate acestea, la întrebarea dacă Marii Britanii ar trebui să i se permită să revină în aceleaşi condiţii de care a beneficiat atunci când a plecat, inclusiv să nu fie nevoită să adopte moneda euro şi să rămână în afara zonei fără paşapoarte Schengen, cifrele s-au schimbat semnificativ.
Doar o cincime dintre respondenţii din cele mai mari patru state membre ale UE, de la 19% în Italia şi Franţa la 21% în Spania şi 22% în Germania, au considerat că Marii Britanii ar trebui să i se permită să revină ca şi cum nu ar fi plecat niciodată, în timp ce 58-62% au afirmat că trebuie să facă parte din toate domeniile principale de politică ale UE.
Sondajul a testat atitudinile vest-europene întrebând dacă, în cazul în care Marea Britanie ar fi dispusă să revină în UE doar cu condiţia de a-şi putea păstra vechile opţiuni de excludere, ar trebui să i se permită acest lucru. O parte dintre respondenţi (33-36%) au considerat că acest lucru ar fi acceptabil, dar mai mulţi (41-52%) s-au opus.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News