SONDAJ PSD rămâne favorit, PNL și AUR se luptă pentru locul 2

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Social Democrat se păstrează favorit în intențiile de vot ale românilor, conform ultimului sondaj realizat.

Dacă mâne ar avea loc alegeri, PSD ar fi votat de 31% dintre cei care au afirmat că vor participa la vot. Sondajul realizat de Geeks for Democracy relevă faptul că PSD e urmat în ceea ce priveşte intenţia de vot de PNL, cu 19 procente, iar pe locul 3 se află AUR, cu 18%.

USR ar avea 11% din electorat și UDMR 5%.

Referitor la încrederea românilor în instituţii, sondajul arată că Parlamentul și partidele au coborât până la 3 din 10 repondenţi. Cea mai mare încredere acordată de românii este în instituția Bisericii, 6 din 10, Armată (5.9 din 10), NATO (5.5 din 10) și UE (5.2 din 10).

Conform sondajului, 73% dintre respondenți spun că Guvernul este ineficient și inutil, iar măsurile luate nu îi ajută pe săraci să aibă o viaţă mai bună. 68% susțin că statul ar trebui să majoreze impozitul pe proprietate, şi nu pe muncă.

Totodată, în ceea ce priveşte guvernarea, 60% dintre respondenții sondajului cred că extrema dreaptă reprezintă un pericol pentru România, în vreme ce 40 de procente afirmă că este benefică.

În ceea ce priveşte modelul de ţară pe care ar trebui să-l aibă România, 17% cred că Germania, urmată de Elveția (10%) și Statele Unite ale Americii (9%).

Totodată, aproape un sfert dintre cei chestionaţi sunt dispuși să participe la proteste sau demonstrații publice, generaţia între 27 de ani şi 43 de ani, fiind cea mai imlicată civic.

Sondajul Geeks for Democracy dezvoltat cu Cult Research s-a derulat în perioada mai – iunie 2023, prin metoda CATI, pe un eșantion de 806 respondenți și are o marja de eroare: ± 3.45.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: