Soțiile unor bărbați ruși mobilizați au protestat la Kremlin pentru revenirea lor din război

Sursă foto: Facebook

Mai multe femei, soții ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic flori, sâmbătă, la flacăra eternă de la mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nemulţumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autorităţile care până acum au avut grijă să nu reprime această mişcare de revoltă în devenire. În ciuda  frigului, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roşii la acest simbol important din inima Moscovei.

„Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administraţii, dar nu am fost auzite”, a declarat Maria, directoare de vânzări, în vârstă de 47 de ani.

Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. „Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi”, pledează ea, înainte de a adăuga: „Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”. Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorităţi să „negocieze pacea” în Ucraina, după doi ani de conflict.

Poliţia nu a intervenit pentru a reprima acţiunea lor, deşi orice iniţiativă de contestare este aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin. Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acţiunea lor este „singura acţiune paşnică care nu a fost încă interzisă prin lege”.

„Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieşi în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor”, continuă ea. „La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia.

Activismul soţiilor bărbaţilor mobilizaţi a fost în mare măsură ignorat de presa de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul încearcă să afişeze o imagine de unitate în jurul dictatorului Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024. Potrivit lui Putin, 244.000 de bărbaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina dintr-o forţă totală de 617.000 de oameni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: