Spania ar putea avea din nou alegeri anticipate, dacă negocierile politice eșuează

SPANIA ALEGERI
SPANIA ALEGERI/CAPTURA VIDEO

Spania a intrat într-un blocaj politic după alegerile de duminică, încheiate indecis. Niciun partid nu a obținut majoritatea necesară pentru a domina legislativul. Balanța ar putea fi înclinată de formațiunile separatiste, catalană și bască. Dacă negocierile vor eșua, Spania va avea parte de noi alegeri anticipate, potrivit tvr.

Coaliția alcătuită din Partidul Poporului, de centru-dreapta, și extrema dreaptă a obținut 169 de mandate în parlament, cu 7 mai puține decât necesarul pentru a forma o majoritate. Socialiștii au ieșit pe locul al doilea, cu 122 de mandate. Ei ar putea negocia cu partidele regionale.

Liderul socialiștilor, premierul Pedro Sanchez, a clamat victoria.

Pedro Sanchez, prim-ministru şi liderul Partidului Socialist: „Cred că Spania s-a exprimat foarte clar! Cetăţenii Spaniei s-au exprimat foarte clar. Blocul care priveşte înapoi şi care a propus anularea întregului progres pe care l-am făcut în ultimii patru ani a eşuat.”

Conservatorii din Partidul Poporului vor avea dificultăți în construirea unei majorități dominante în legislativ și, deci, nu vor putea forma guvernul. Din cauza opoziției clare față de separatism nu vor putea obține nici susținerea formațiunilor regionale.

Rezultatul scrutinului reflectă disputele din societatea spaniolă. Dacă, totuși, Partidul Poporului va reuși să coalizeze o majoritate, va fi pentru prima oară după finalul dictaturii lui Franco și revenirea Spaniei la democrație când ultranaționaliștii ar veni la putere.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL