Spania: Rezultat electoral istoric pentru moştenitorii ramurii politice a ETA în Ţara Bascilor

Sursă foto: Unsplash

Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, transmite AFP.

Formaţiunea a trecut de la 21 la 27 de locuri în parlamentul regional cu 75 de locuri şi, prin urmare, deţine acelaşi număr de deputaţi ca Partidul Naţionalist Basc (PNV), un partid conservator care a dominat viaţa politică regională timp de decenii, scrie Agerpres. PNV, care a pierdut patru mandate, este însă, teoretic, asigurat că va păstra puterea în această bogată regiune industrială, cu o populaţie de 2,2 milioane de locuitori şi cu numeroase competenţe (sănătate, educaţie, poliţie, închisori…).

Potrivit analiştilor, coaliţia la putere în regiune dintre PNV şi socialiştii premierului Pedro Sanchez, care s-a clasat pe locul al treilea, ar urma să fie reînnoită.

„PNV a câştigat alegerile” şi „deci îşi va asuma responsabilitatea pentru formarea guvernului regional”, a declarat preşedintele acestuia, Andoni Ortuzar.

La şase ani de la dizolvare ETA, în 2018, considerată responsabilă pentru moartea a peste 850 de persoane în patru decenii de violenţă, EH Bildu a avut o strategie electorală câştigătoare, punând cererile sale de independenţă în planul al doilea pentru a se concentra pe probleme sociale, de ecologie şi feminism.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL