Spania va regulariza anual statutul a aproximativ 300.000 de imigranţi fără documente legale în următorii trei ani, în contextul în care ţara, confruntată cu îmbătrânirea populaţiei, încearcă să îşi mărească forţa de muncă, a declarat marţi ministrul pentru migraţie, Elma Saiz, transmite Reuters.
Spania, condusă de un guvern de coaliţie de stânga minoritar, s-a arătat în mare măsură receptivă la a primi migranţi, chiar dacă alte state europene, precum Italia şi Germania, caută să înăsprească controalele la frontiere.
‘Spania trebuie să opteze între a fi o ţară deschisă, prosperă, sau a fi una închisă şi săracă, iar noi am ales prima (variantă)’, a declarat pentru presă Elma Saiz, potrivit căreia Spania are nevoie anual de circa 250.000 până la 300.000 de muncitori străini plătitori de taxe ‘pentru a-şi susţine statul bunăstării’.
Reformele scurtează şi simplifică procedurile legale şi administrative pentru obţinerea permiselor de muncă şi de şedere, permiţându-le imigranţilor să se înregistreze ca lucrători independenţi sau ca angajaţi, şi le oferă garanţii suplimentare în materie de drepturi de muncă.
Economia Spaniei are cea mai rapidă rată de creştere din UE, stimulată parţial de un val de imigranţi calificaţi din America Latină, care au compensat deficitul de forţă de muncă în sectoare precum tehnologia sau ospitalitatea. PIB-ul Spaniei a crescut cu 3,4% în trimestru al treilea faţă de acum un an.
Reformele includ de asemenea acordarea de vize pe termen mai lung. Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li se va extinde viza de la 3 la 12 luni, iar cele care deţin o viză de studii vor avea dreptul să lucreze până la 30 de ore pe săptămână.
Conform unui sondaj realizat în octombrie de 40dB pentru cotidianul El Pais şi postul de radio Cadena Ser, 57% dintre spanioli sunt de părere că există ‘prea multă’ imigraţie, iar 54% cred că procentul migranţilor este mai mare decât nivelul oficial de 18% al rezidenţilor în Spania născuţi în afara ţării.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News