„Sper ca Ucraina să piardă”: Mai mulți eurodeputați ar fi primit bani de la Moscova pentru propagandă pro-rusă în PE

Sursa: digi24.ro

Belgia a anunţat că deschide o anchetă penală asupra unei reţele de propagandă rusă ce a vizat Parlamentul European şi care are în centru site-ul şi canalul Voice of Europe, cu sediul la Praga. Scopul propagandei este de a face în așa fel încât să fie aleşi mai mulţi candidaţi pro-ruşi la alegerile europene din iunie şi de a consolida narativele pro-ruse în Parlamentul European, cu scopul de a slăbi sprijinul european pentru Ucraina, a confirmat premierul Alexander De Croo.

O analiză Politico a celor 50 de videoclipuri de pe canalul YouTube al Voice of Europe, între timp eliminat, a arătat că 16 eurodeputaţi au avut apariţii la acest canal.

„Dacă este un război al civilizaţiei, ei bine, sper că civilizaţia din Ucraina va pierde”, a declarat, în octombrie anul trecut, Marcel de Graaff, un deputat olandez de extremă dreapta, dintr-un studio de televiziune aflat chiar în interiorul Parlamentului European.

Un alt politician de extremă-dreapta i-a sărit în ajutor.

„Ucraina trebuie să devină o zonă tampon demilitarizată”, a susţinut Maximilian Krah, un politician de extremă dreapta din Germania, adresându-se celorlalţi patru participanţi din studio. Dezbaterea a fost organizată de Voice of Europe, un post despre care autorităţile cehe, poloneze şi belgiene au declarat că este un paravan pentru propaganda şi dezinformarea rusească. Autorităţile cehe au sancţionat doi dintre directorii de la Voice of Europe, dintre care unul este prietenul de lungă durată al liderului rus Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, un oligarh ucrainean.

Cine sunt eurodeputații care au apărut la postul Voice of Europe Conform analizei Politico, 16 membri ai Parlamentului European au avut interacţiuni cu această instituţie, toţi având orientări de extremă dreapta. Europarlamentarii, dar şi alţi politicieni din guvernele din Europa Centrală şi de Est au acordat interviuri video unui canal cu doar 351 de abonaţi pe YouTube şi doar 60.000 de vizualizări începând din vara anului trecut. Cu toate acestea, reach-ul său pe platformele sociale X şi Facebook a fost mult mai mare, iar contul său de pe X este încă activ. Într-o lungă postare pe X, Voice of Europe a acuzat „presa globalistă” că face „speculaţii nebuneşti şi acuzaţii absurde” despre legăturile sale cu Rusia, care, insistă, sunt nefondate. Cei 13 europarlamentari pe care POLITICO a reuşit să-i contacteze au negat că au luat sau că li s-au oferit bani pentru a avea apariţii la acest canal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: