Transfuzii greșite, pregătire precară a corpului medical, administrare de medicamente, preferențial, la „buna” alegere a asistentei șefe de la ATI, 17 morți la ATI cu posibilă premeditare, acestea sunt doar cazurile știute, de-a lungul anilor, de la Spitalul Sf Pantelimon din Capitală.
Iunie 2016, asistenta șefa de la ATI:„Dacă dăm la toți medicamente, nu mai avem medicație pentru ăia care merită!”
La ATI Spitalul Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate erau ținute sub cheie, iar cheia, luată acasă de asistenta șefa, Laura Constantinescu: „Dacă dăm la toți medicamente, nu mai avem medicație pentru ăia care merită!”
Scandalul a fost declanşat după o investigaţie a jurnalistului Cătălin Tolontan care prezintă modul arbitrar în care se împărţeau medicamentele bolnavilor: „La ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate sunt ținute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă!”. În urma dezvăluirilor făcute în presă, şefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea spitalului.
Sf. Patelimon este spitalul de urgență care are grijă de peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureștene. Şefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explica medicilor revoltați, pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spunea șefa, medicamentele nu sînt suficiente și, „dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”. Mai mult, personalul se întreba cum de au apărut într-un dulap peste 800 de doze din antibioticul Colistin din programul AP- ATI, care în calculator figurau drept administrate pacienților!
„Le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”
Investigaţia jurnalistului Cătălin Tolontan a mai arătat că, pentru prima oară de la începutul investigației, mărturia unui medic sursă este confirmată de un coleg cu nume și prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea.
Într-o înregistrare audio, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nicipentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.
„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile. Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale. Doctorul lucra de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.
„Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!” – declara pentru gsp.ro sursa din interiorul spitalului.
Se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat
Aceeași sursă a mai spus jurnalistului Tolonton că „de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv”.
Iunie 2016: Raportul Corpului de Control: Nereguli la Spitalul „Sf. Pantelimon”
Valoarea medicamentele care nu apar în actele oficiale ale spitalului depăşeşte 22.000 de lei, spun inspectorii Corpului de Control. La nivelul spitalului a fost formată o comisie de analiză care să stabilească de ce există medicamente în plus.
Comunicatul Ministerului Sănătății: În urma informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind multiple probleme sesizate la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a verificat unitatea sanitară şi a constatat mai multe deficienţe, respectiv a dispus mai multe măsuri de îndeplinit de către managementul spitalului.
Despre stocurile de medicamente Corpul de Control constată în raport că nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI. Drept urmare, echipa ministerului a inventariat medicamentele şi le-a comparat cu soldurile din documente. Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei și minusuri în 2 cazuri cu valoare de peste 400 de lei.
„Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică.
De asemenea, o altă constatare este faptul că controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menționate în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 400 din 2015.
Despre dulapul de medicamente Raportul consemnează că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta. Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută.
„Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic”.
Despre posibila discriminare a pacienţilor pe criterii de vârstă Raportul Corpului de Control arată că, în anul 2015, 2400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă.
„Dintre aceştia, 850 au vârsta de peste 60 de ani. Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control. Alte probleme constatate Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 şi 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei. Toate măsurile dispuse de Corpul de Control sunt obligatorii pentru managementul spitalului. Neîndeplinirea lor duce la sancțiunile prevăzute de lege”, arată Raportul.
Aprilie 2017: Decesul unui pacient din cauza unei transfuzii greşite
Procurorii din Bucureşti s-au autosesizat în cazul pacientului de la Spitalul Sfântul Pantelimon, care şi-a pierdut viaţa din cauza unei transfuzii greşite! De vină a fost o asistentă medicală, care a încurcat bolnavii.
Pacientul care a murit, un bărbat în vârstă de 66 de ani, venea de mai mult timp la Spitalul Pantelimon din București. Acesta suferea de mai multe afecțiuni, printre care și ciroză. Asistenta nu a verificat grupa de sânge a pacientului și i-a dat o dat o grupă de sânge greșită, pe care trebuie să o primească un alt pacient. Asistenta și-a dat seama din timpul transfuziei de greșeala făcută, iar transfuzia nu a fost dusă până la capăt. Pacientului i s-a făcut rău și a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, stabilizat, apoi transferat la Spitalul Floreasca, unde medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
Ministrul Sănătăţii de atunci, Florian Bodog, a decis încheierii contractului de management al lui Gheorghe Popescu (managerul Spitalului Sf. Pantelimon) ţinând cont de concluziile inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti
“Vorbim despre faptul că persoana respectivă, cu toate că avea în fişa postului atribuţii de administrare de transfuzii de sânge, nu avea pregătire în acest sens şi vorbim despre faptul că nu au fost asigurate acele cartele pentru controlul final la patul pacientului înainte de adminsitarea sângelui”, declara, Bodog.
În raportul de control preliminar întocmit de inspectorii sanitari se arăta că, din neglijenţa unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeaşi rezervă.
Inspectorii sanitari au înaintat conducerii spitalului mai multe recomandări privind respectarea normelor legate de transfuzii, instruirea personalului cu atribuţii în indicarea şi aplicarea terapiei transfuzionale, actualizarea deciziilor de înfiinţare a comisiei de hemovigilenţă şi de nominalizare a coordonatorului unităţii de transfuzie sanguină, achiziţionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului, cât şi respectarea protocoalelor de primire, livrare şi administrare produse sanguine.
Asistenta care a făcut transfuzia a fost inițial suspendată și amendată cu 1.000 de lei, iar apoi, demisă.
După demitere, fostul manager, Gheorghe Popescu cumpără clinica medicală Lotus Medica din București
La scurt timp după ce a fost demis din postul de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon” fostul parlamentar PSD Gheorghe Popescu, a preluat clinica medicală Lotus Medica din București. El a cumpărat întreaga participație a firmei care operează clinica, pentru circa 80.000 euro și 349.000 lei.
Popescu a fost demis de ministrul Sănătății din postul de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Capitală, fiind invocate mai multe probleme, inclusiv manageriale, în urma unui control inițiat după ce un pacient căruia o asistentă medicală i-a făcut o transfuzie greșită a decedat.
Aprilie 2024: 17 decese suspecte la ATI Spitalul Pantelimon
În acest dosar doi medici sunt suspectați de tentativă de omor și omor calificat, iar o asistentă este cercetată pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de noradrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.
„Luați-mă de aici că mă omoară!” Fiica unui pacient mort la ATI la Spitalul Pantelimon face dezvăluiri șocante
Fiica unui bărbat care a murit în secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, chiar în perioada vizată de ancheta penală de omor calificat, a făcut dezvăluiri șocante despre internarea lui și faptul că o doctoriță a încercat să-i interzică dreptul la vizitare.
Femeia spune că și-a dus tatăl la spital pentru tensiune ridicată, dar acesta a ajuns internat la terapie intensivă, unde a și murit. Acuzațiile grave țin de interzicerea dreptului la vizitare și de rănile acestuia în timpul internării.
„Nu ne-a lăsat absolut deloc să intrăm la el. Am intrat mai mult forțat. Era ora de vizită și nu ne lăsa doamna doctor. Ne-a jignit, i-au luat mamei mele telefonul din mână. Noi am intrat mai mult forțat ca să putem să îl vedem pe tatăl nostru”, a spus fiica bărbatului mort la Spitalul Sfântul Pantelimon pentru Antena3.ro.
Într-una dintre vizite bărbatul și-a implorat soția și fiica să-l externeze, acuzând comportamentul personalului medical de la secția ATI.
„Tata era legat de mâini și de picioare. Îi curgea sângele din mâini. Tatăl meu țipa de pe patul de spital: „Luați-mă acasă că m-au omorât astea. Luați-mă de aici că mă omoară”. Când ne-am dus și am intrat înăuntru, el avea gura spartă. Vreau să iasă adevărul”, a declarat fiica bărbatului mort în data de 4 aprilie, pentru Antena3.
Medicii de la ATI din Spitalul Sf. Pantelimon îşi anunţă demisiile din gărzi. Şefa secţiei: „Nu ne este teamă de nimic”
Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântu Pantelimon îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.
Managerul spitalului și directorul medical au demisionat, dar ministrul Sănătății Alexandru Rafila neagă orice responsabilitate .
Rafila s-a făcut că face anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon
În conferința de presă de joi, 08.8.a.c., Alexandru Rafila, întrebat de ziariști dacă își va da demisia, a spus că nu își poate da demisia pentru ceva pentru care nu putea să controleze.
„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e o infracțiune care presupune omor premeditat. Nu am de ce să demisionez. Doza de noradrenalină e responsabilitatea medicului. Acolo erau specialiști. Și concluzia pe care au avut-o ei, eu nu pot să o pun la îndoială. Consultând documentele furnizate de Colegiul medicilor, eu nu am avut elemente să pun la îndoială ce s-a întâmplat acolo. Eu nu dau vina pe Colegiul medicilor. Nu este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății, nu-mi pot demisia pentru ceva pentru care nu puteam să-l controlăm”, a comunicat Alexandru Rafila.
Ce spune premierul Marcel Ciolacu în apărarea lui Rafila
„Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, vorbim de medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Vorbim de omor premeditat, un lucru foarte grav. Ce am văzut eu, ca și desfășurare, anumite lucruri au fost sesizate din aprilie, a fost un control administrativ. Am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să își depună demisiile; nu puteau fi demisi. Sunt ferm convins – de mult nu am văzut un comunicat atât de dur al unor magistrați – că în scurt timp vom afla tot adevărul. Cred că românii așteaptă de la autorități să nu ia decizii emoționale. Știu că suntem într-o lume în care ne dorim neapărat vinovați. Presupun că aș fi schimbat-o și pe dna Deca săptămâna trecută, dacă aș fi acționat emoțional. Mă interesează să iau deciziile îndreptățite. Trebuie să dăm dovadă de echilibru. (..) Să vedem dacă s-a știut de acest lucru, dacă a fost tolerat.”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Ministerul Sănătății a confirmat pentru DeFapt.ro că nu a făcut nici un control cu privire la morțile suspecte de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, deși ministrul Alexandru Rafila se lăuda public că a trimis o echipă de control împreună cu un profesor specialist de la Colegiul Medicilor București pentru a verifică situația scandaloasă.
Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, a fost celebra echipa trimisă pentru a „documenta și verifica” scandalul dintre cadrele medicale dar nu și morțile suspecte.
Rafila anunță că trimite Corpul de control: șeful și un consilier fără atribuții
Pe 11 aprilie au fost sesizați procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Tot atunci, ministrul Alexandru Rafila a anunțat public că va trimite Corpul de Control împreună cu un profesor de la Colegiul Medicilor pentru a verifica situația scandaloasă de la Spitalul Sf. Pantelimon.
O zi mai târziu, pe 12 aprilie, la sediul spitalului s-au prezentat în control pensionarul Luca Sorin Ion, directorul interimar al Corpului de Control al ministrului Sănătății, și pensionarul Octavian Melintescu, consilierul personal al ministrului Alexandru Rafila.
Octavian Melintesc, fost polițist, a fost adjunct al Direcției Generale Anticorupție, motiv pentru care statul român îi plătește o pensie de lux de 3.000 de euro lunar. Prezența lui Octavian Melintescu a ridicat primele suspiciuni de mușamalizare a deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
Motivul: legal, Melintescu nu poate face parte din echipa de control deoarece nu este funcționar public și nu este angajat al niciunui serviciu din Direcția Corp Control. Nici ministrul Alexandru Rafila nu poate să-i dea legal atribuții de control.
Mai mult, într-un asemenea caz de o gravitate extremă, cu 20 de decese suspecte, nici un alt angajat al Direcției Corp Control nu a fost inclus în „echipa” trimisă de ministrul Rafila la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
Alexandru Rafila și-a încălcat propriul ordin ca să trimită consilierul
DeFapt.ro i-a solicitat ministrului Alexandru Rafila în data de 18 aprilie 2024 să comunice care a fost misiunea de control a lui Luca Sorin Ion, șeful Corpului de Control, la Spitalul „Sf. Pantelimon”, dar și de ce acesta nu a fost însoțit de subalternii săi.
Răspunsul ministrului Alexandru Rafila a venit pe 10 iunie, la aproape două luni de la solicitare: „directorul Corpului de control al ministrului nu a efectuat o acțiune de control la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon București”.
Mai mult, ministrul Alexandru Rafila recunoaște că și-a trimis consilierul personal, adică pe Octavian Melintescu, la Spitalul „Sf. Pantelimon” nu pentru a verifica cele 20 de decese supecte, ci la „o acțiune de documentare și verificare a unor aspecte administrative”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News