Cetățeanul român cercetat pentru trădare, în cazul căruia a fost dispusă arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, a colectat informații cu caracter militar și le-a transmis către diplomați din Ambasada Rusiei, arată Serviciului Român de Informați, într-un comunicat.
„În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, precizează, vineri, SRI.
Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.
Diplomatul rus la care au ajuns informațiile, declarat persona non grata
În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, „a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968”, amintește SRI.
Potrivit Ministerului de Externe, diplomatul din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București este acuzat de activități care contravin prevederilor amintitei Convenții de la Viena.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News