Din Irlanda până în Grecia, partidele europene de stânga au fost criticate pentru reacțiile pro-palestiniene la atacul din weekend al Hamas asupra Israelului. Acestea au evitat condamnarea acțiunilor grupării teroriste din Gaza, aruncând în schimb vina asupra Israelului.
„Violențele din Israel și Palestina sunt rodul ocupației și apartheidului”, a declarat partidul spaniol de stânga radical Podemos, parte a coaliției de stânga aflate la guvernare, condusă de partidul Sumar. (N. tr. „Apartheidul” este un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX. Astăzi, Curtea Penală Internațională recunoaște apartheidul ca fiind o crimă împotriva umanității și o descrie ca fiind comisă „în contextul unui regim instituționalizat de opresiune și dominație sistemică a unui grup rasial asupra altui grup sau altor grupuri rasiale și comise cu intenția de a menține acest regim”.)
„Singura modalitate de a pune capăt conflictului” este „să se pună capăt impunității Israelului” și „să se respecte dreptul palestinian la autodeterminare”, au declarat aceștia sâmbătă pe X, fostul Twitter.
Sumar a fost, de asemenea, prudent în condamnarea Hamas, acuzând ambele părți pentru intensificarea conflictului.
„Atacarea civililor este o încălcare a acordurilor de la Geneva privind dreptul umanitar, fie că vorbim de Hamas sau de Israel”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al partidului, Ernest Urtasun, chiar dacă doar Hamas a fost cea care a vizat în mod deschis civilii, atacatorii înarmați masacrând 260 de persoane la un festival de muzică, ucigând sute de alte persoane și răpindu-i pe alții, pătrunzând în case din orașele de la frontieră și ucigând locuitorii acestora, scrie Times of Israel.
În Franța, partidul de extremă-stânga La France Insoumise (LFI) a fost acuzat de relativism din cauza reacției sale la atacul care a ucis peste 900 de persoane în Israel, majoritatea civili.
Sâmbătă, deputații LFI au evocat o „ofensivă armată a forțelor palestiniene”, desfășurată „într-un context de intensificare a politicii de ocupație israeliene”.
„Un stat segregaționist”
În Grecia, fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis, un nonconformist, a numit Gaza „cea mai mare închisoare în aer liber din lume” și Israelul ca fiind un „stat segregaționist”.
„Apartheidul, indiferent dacă este practicat în Africa de Sud, în Palestina sau în Israel, va aduce moarte întotdeauna, pentru că este un sistem violent și mizantrop”, a declarat el într-un interviu postat pe X.
Partidul comunist grec a declarat luni că palestinienii „au dreptul să lupte împotriva ocupației pe termen lung”. „Escaladarea” violenței a fost „modelată de infracțiunea pe termen lung a ocupației Palestinei, susținută de SUA și UE”, a declarat partidul în cotidianul său, Rizospastis.
În Marea Britanie, principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, condus de centristul Keir Starmer, a calificat atacul Hamas asupra Israelului drept un atac terorist, dar la conferința anuală a partidului au existat încă persoane care simpatizează cu cauza palestiniană.
Fostul lider de stânga al laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat că nu „susține niciun atac”, dar a încercat să evite criticile directe la adresa Hamas, pe care o dată i-a descris ca fiind „prieteni”.
Ramura pentru tineri și mai mulți membri ai partidului naționalist irlandez Sinn Fein, cel mai mare partid din adunarea descentralizată din Irlanda de Nord, s-au confruntat cu critici după ce au postat mesaje pro-palestiniene pe rețelele de socializare.
Sinn Fein, fosta aripă politică a organizației paramilitare IRA, ar putea deveni cel mai mare partid din Republica Irlanda la alegerile care vor avea loc până în 2025, potrivit sondajelor.
IRA a luptat împotriva dominației britanice în Irlanda de Nord până la încheierea unui acord de pace în 1998 și a păstrat legături strânse cu teroriștii palestinieni în timpul conflictului de trei decenii cunoscut sub numele de „The Troubles”.
Președintele Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat luni că „țintirea civililor și luarea de ostatici trebuie condamnată fără rezerve”. Dar, a adăugat ea, „bombardamentul din Gaza trebuie condamnat în egală măsură”.
„Adevărul este că, timp de zeci de ani, statul israelian a încălcat dreptul internațional prin pedepse colective, confiscarea de terenuri, impunerea unui regim de apartheid, negând poporului palestinian dreptul absolut legitim la autodeterminare”, a declarat McDonald la radio RTE.
Sute de teroriști palestinieni din gruparea islamistă Hamas, susținută de Iran, care controlează Fâșia Gaza, s-au infiltrat în Israel în zorii zilei de sâmbătă, sub acoperirea unui baraj masiv de rachete. Bărbații înarmați au cutreierat comunități și zone din sudul Israelului, ucigând cel puțin 900 de persoane și răpind alte peste 100, care au fost duse în Gaza ca prizonieri. Peste 2.600 de persoane din Israel au fost rănite.
Israelul a răspuns cu atacuri aeriene intense în Gaza, vizând infrastructura teroristă.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, a declarat că 680 de palestinieni au fost uciși și 3.700 au fost răniți în enclavă începând de sâmbătă. Forțele de apărare israeliene au declarat că au ucis alte sute de teroriști palestinieni pe teritoriul israelian.
Autor: AFP & ToI Staff, Timesofisrael.com.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News