Știri din capitalele Europei, 28 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Miniștrii Uniunii Europene responsabili cu problema migrației se întâlnesc joi la Bruxelles pentru a discuta despre modul în care trebuie gestionată sosirea ambarcațiunilor. Aceste discuții au loc în contextul în care Italia și Germania sunt îngrijorate de creșterea imigrației, în timp ce Berlinul a inițiat controale la frontieră în interiorul zonei de liberă circulație a Europei.

Miniștrii vor încerca din nou să ajungă la un acord asupra unui mecanism blocat de mult timp, în  speranța că vor împărți responsabilitatea în ce privește solicitanții de azil care ajung în Europa dincolo de punctele de frontieră obișnuite, relatează Reuters.

 

Salariații din întreaga Europă fac față cu greu cheltuielilor, urmând să se confrunte cu o iarnă dificilă, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor duc la creșterea costului vieții, a avertizat Esther Lynch, liderul Confederației Sindicatelor.

Cu ratele dobânzilor din zona euro la niveluri record, anul 2023 va fi amintit ca „o perioadă de mare nedreptate economică”, a declarat Lynch pentru The Guardian. Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) reprezintă 45 de milioane de lucrători de pe întreg continentul, inclusiv din Marea Britanie. Lynch, secretarul general al ETUC, a avertizat că se așteaptă ca salariații cu venituri mici să strângă cureaua în condițiile creșterii inflației – pusă pe seama profiturilor marilor companii.

Lynch a avertizat că, după o perioadă economică dificilă, multe gospodării de pe continent nu sunt pregătite să facă față acestor creșteri bruște ale costurilor de împrumut. „Dacă ne uităm la ultima criză financiară din 2008, oamenii au intrat în această criză pe fondul unei creșteri economice, prin urmare aveau economii. Acum vor intra în acest moment de criză după doi ani de Covid, în care mulți oameni ori nu au avut locuri de muncă ori aveau venituri limitate”, a mai afirmat aceasta.

 

PARIS

„Excluderea hărțuitorilor din școli de pe rețelele de socializare. Organizarea de cursuri săptămânale de empatie pentru copii. Pregătirea experților anti-bullying în școli și tribunale – sunt câteva dintre promisiunile făcute de guvernul francez. Acestea sunt, totodată și direcții transmise instituțiilor implicate, ca răspuns la îngrijorarea tot mai mare la nivel național cu privire la hărțuire.

In ultima perioadă, au avut loc mai multe sinucideri ale unor copii ale căror familii spun că au fost hărțuiți online sau la școală.

Mulți părinți consideră că sistemul educațional francez este în urma colegilor săi din Europa în ceea ce privește abordarea acestei probleme și că ia măsuri când este deja foarte târziu. AP.

 

ROMA

Guvernul italian și-a stabilit deficitul fiscal pentru acest an la 5,3%, în creștere de la o țintă anterioară de 4,5%. Creșterea are loc în condițiile în care costurile ridicate ale controversatului sistem de stimulente fiscale „Superbonus” împovărează finanțele publice ale țării. De asemenea, guvernul premierului Giorgia Meloni a declarat miercuri că se așteaptă ca deficitul de anul viitor să fie mai mare decât cel preconizat, de 4,3% din PIB, față de ținta de 3,7% stabilită în aprilie.  Financial Times.

 

ATENA

Ploile torențiale s-au abătut asupra Greciei centrale, inundând străzile, casele și magazinele din orașul Volos, la doar trei săptămâni după ce furtuna devastatoare Daniel a ucis 16 persoane în regiune. Peste 250 de persoane au fost evacuate din zonă de miercuri, a anunțat joi brigada de pompieri, adăugând că a primit până acum 1.200 de apeluri de ajutor. Furtuna a lovit Volos cu Ploile au fost atât de violente in Volos, încât nivelul apei în oraș și în suburbii a crescut rapid în câteva ore. Reuters.

 

BERNA

Doi ani de vreme extremă au distrus 10% din ghețarii elvețieni, arată un nou studiu. Cel mai mare declin de când au început măsurătorile a fost înregistrat în 2022, urmat de cel din acest an, au anunțat astăzi Academia Elvețiană de Științe (SCNAT) și Glacier Monitoring Switzerland (GLAMOS).

„Ghețarii elvețieni se topesc din ce în ce mai repede, spune SCNAT. Viteza este dramatică: am pierdut în doi ani la fel de multă gheață ca între 1960 și 1990, respectiv 30 de ani”, conform Euronews.

 

VARȘOVIA | KIEV

Polonia a salutat progresele înregistrate în timpul discuțiilor cu Ucraina în ce privește exporturile de cereale. Ministrul polonez al Agriculturii a sugerat că în curând s-ar putea ajunge la un acord care ar facilita tranzitul prin țara sa transferând inspecția produselor de la graniță la porturile germane și lituaniene.

Cele două țări au fost recent implicate într-un conflict din cauza deciziei Poloniei de a introduce o interdicție unilaterală asupra importurilor de cereale ucrainene, după expirarea celei stabilite de Uniunea Europeană. Acest lucru a determinat Kievul să lanseze o acțiune în justiție împotriva Poloniei – precum și impotriva Ungariei și Slovaciei – la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

Parlamentul Bulgariei a aprobat miercuri acordarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei. În cadrul unei ședințe cu ușile închise, legislatorii au votat în favoarea furnizării către Ucraina de rachete sol-aer defecte, de fabricație rusească și muniție pentru arme automate de calibru mic. Experții militari au declarat că rachetele nu pot fi reparate în Bulgaria, dar Ucraina dispune de facilitățile necesare pentru a le repara sau a le folosi ca piese de schimb, conform AP.

 

PRIȘTINA

O confruntare sângeroasă între poliție și bărbați înarmați ascunși într-o mănăstire a transformat un sat liniștit din nordul Kosovo într-o zonă de război, au declarat miercuri locuitorii și poliția, de la locul luptelor care au șocat regiunea. Autoritățile kosovare au permis jurnaliștilor să intre în satul Banjska după câteva zile de la violențele de duminică, cele mai grave din ultimii ani.

Este vorba despre o zonă marcată de conflicte, unde etnicii sârbi locali resping guvernul dominat de etnici albanezi din Kosovo.

Autoritățile din Kosovo spun că zeci de bărbați înarmați au luat cu asalt duminică o mănăstire ortodoxă sârbă, înainte de a fi alungați într-o confruntare violentă în care au fost uciși trei combatanți și un ofițer de poliție, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL