Statul a devenit entitate centrală de stocare petrolieră în România. Câți bani estimează că va încasa de la petroliști

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Guvernului a fost desemnată ca entitate centrală de stocare a produselor petroliere, a decis Executivul.

″Constituirea unei entități centrale de stocare a produselor petroliere a fost reglementată prin Legea 85/2018 privind constituirea și menținerea unor rezerve minime de țiței și/sau produse petroliere. Măsura era necesară având în vedere dinamica impredictibilă a pieței petroliere, precum și necesitatea existenței instrumentelor legale necesare ca statul român să se poată implica în asigurarea stocurilor minime necesare și menținerea unui nivel minim al stocurilor de țiței și/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranței în aprovizionare, în cazul situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionare, al situațiilor de urgență deosebită sau al situațiilor de criză locală″, a transmis Guvernul.

Potrivit sursei citate, ANRSPS deține în patrimoniu capacități de stocare produse și stocuri petroliere în rezervă de stat cu o valoare de peste un miliard de lei.

″Desemnarea entității centrale de stocare din România va contribui la asigurarea disponibilității permanente și din ce în ce mai crescute a nivelului stocurilor în țara noastră, sens în care se garantează echilibrarea cantităților care există în țară, față de cele care, în prezent, pot fi doar delegate în extern, la o mare distanță de locul de consum. Evitând astfel o serie de dificultăți logistice imprevizibile, statul român va avea asigurată o accesibilitate verificabilă din punct de vedere fizic a stocurilor păstrate pe teritoriul său, cu economii de cheltuieli″, a mai spus Executivul.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ adoptat astăzi, în contextul actual, una din problemele existente cu care se confruntă statul român constă în asigurarea unei proporții cât mai mari a depozitării stocurilor minime petroliere pe teritoriul național, din cauza insuficienței atât a spațiilor de depozitare pentru produsele petroliere, cât și a deținătorilor de stocuri dispuși sa le ofere spre delegare.

″(…) în condițiile desemnării oficiale ca entitate centrală de stocare la nivelul ANRSPS, instituția va reduce în mod considerabil costurile cu împrospătarea stocurilor rezervă de stat de produse petroliere, acestea urmând a fi împrospătate prin mecanismul de delegare ce va fi creat de ANRSPS în calitate de entitate centrală de stocare, generând o reducere a cheltuielilor cu împrospătarea stocurilor de produse petroliere în cuantum de 3.750.000 lei/an, la un volum inițial de circa 20.000 de tone de produs.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL