Statul are ″mari întârzieri″ în compensarea de la buget a furnizorilor de energie și gaze

Energie electrică
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Statul are întârzieri mari la plata compensațiilor de la buget cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețele angro de profil și prețurile plafonate facturate prin lege consumatorilor casnici, se afirmă explicit într-un document guvernamental.

″Pentru luna martie 2024, necesarul pentru plata furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este de 500 milioane lei, în acest moment înregistrându-se mari întârzieri la decontare″, scrie în document, întocmit de Ministerul Muncii, care achită compensațiile aferente consumului populației, prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Cele pentru consumul persoanelor juridice sunt plătite de către Ministerul Energiei.

Cauza principală este scăderea încasărilor din supraimpozitarea producătorilor și traderilor, prin intermediul așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică. Motivul reducerii colectării este diminuarea prețurilor de tranzacționare pe piețele angro libere, precum și livrarea unei mari părți din producția internă la prețuri reglementate prin lege, încasările din aceste schimburi nefiind supuse suprataxării, după cum a explicat Profit.ro.

″Menționăm faptul că, în ultimele șase luni, inclusiv luna ianuarie 2024, sumele din Fondul de Tranziție Energetică cu care a fost suplimentat lunar bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nu au depășit valoarea de 200 milioane lei. Lipsa sumelor necesare în Fondul de Tranziție Energetică și procedurile administrative pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare conduc inevitabil la depășiri ale termenelor de plată, generând nemulțumiri din partea furnizorilor″, se spune în document.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: