Statul vrea să atragă investitori în compania strategică Romaero, aflată în insolvență

Avion Romaero
Sursa foto: Facebook / Romaero S.A.

Datoriile la Fisc ale companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, aflată în insolvență din ianuarie, vor fi preluate de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituție din subordinea Ministerului Economiei, care este și acționarul majoritar al Romaero, a decis Guvernul prin hotărâre, scopul măsurii fiind atragerea de investitori în companie.

Procedura ca atare, care este aplicabilă tuturor societăților de stat insolvente, falimentare sau în concordat preventiv, a fost reglementată recent prin ordonanță de urgență, după cum a relatat Profit.ro.

Creanțele bugetare deținute de ANAF asupra Romaero, ce urmează a fi transferate la AAAS, se ridică în prezent la peste 466 milioane lei, ceea ce reprezintă peste jumătate din totalul masei credale a companiei, cifrată la mai mult de 851 milioane lei.

Deși a făcut eforturi să plătească parțial sumele datorate către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care activitatea a fost perturbată de mai mulți factori ce au determinat fluctuații în volumul activității și al lucrărilor contractate, nu a fost posibilă respectarea întrutotul a termenelor scadente. Dacă situația actuală s-ar menține neschimbată, societatea s-ar confrunta cu un risc de intrare în faliment, iar toate eforturile făcute până acum pentru stabilizarea acesteia și a relațiilor cu ceilalți creditori ar fi practic anulate. În baza procedurilor specifice, AAAS poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al societății, în timp ce ANAF urmărește cu preponderență valorificarea activelor și recuperarea creanțelor într-un timp relativ scurt″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii privind preluarea de către AAAS a datoriilor la Fisc ale Romaero.

Grupul american de apărare Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis foarte recent primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă s-a renunțat la idee din cauza problemelor financiare ale companiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: