Stelian Negrea, despre cazul IOR: Nicușor Dan inventează amenzi

Stelian Negrea la Puterea Stirilor
Stelian Negrea la Puterea Stirilor

Invitat în emisunea realizată și moderată de Marinela Angheluș, Puterea Știrilor, jurnalistul Stelian Negrea a vorbit despre amenda de 35 milioane de Euro pe care proprietara celor aprope 12 hectare de teren din parcul IOR, a primit-o de la Poliția Locală. La 89 de ani, de numele proprietarei, Maria Cocor, se leagă două dintre cele mai mari și mai controversate retrocedări de terenuri confiscate de fostul regim comunist.

“Am urmărit declarațiile făcute de primarul Capitalei, Nicușor Dan. Acest subiect este mai degrabă electoral.Vorbim despre amenzi cumulate, în total de 35 de milioane de euro, ca să avem puțin o o dimensiune a ridicolului situației în care ne aflăm. Adică inventăm, în opinia mea…care poate să fie greșită. Evident, mie mi se pare că se inventează amenzi de o dimensiune pantagruelica. Adică, 35 de milioane de euro este o sumă colosală pentru bugetul oricărei oricărui oraș. Dar, trecând dincolo de asta, e treaba proprietarului să conteste amenda în instanță. Dacă o instanță o menține sau o reduce, nu putem noi decide chestia asta, pentru că de aceea avem un stat de drept și instanțele funcționează”, a spus Stelian Negrea.

Cea de-a doua retrocedare de amploare pe numele doamnei Cocoru are o suprafață de 14.310 metri pătrați. Este amplasată în Parcul Brâncuși fiind dată prin Dispoziția nr. 13660 din 03.04.2011 emisă de Primăria Bucureștiului condusă de Sorin Oprescu. În urmă cu patru ani, Nicușor Dan îl soma pe primarul sectorului 3 să îi cumpere Mariei Cocoru terenul din Parcul Brâncuși.

Să nu uităm ca Nicusor Dan a fost inițiatorul unor modificări la legea spațiilor verzi

 “Dar noi nu trebuie să uităm dacă dl. Nicușor Dan uită, Noi nu trebuie să uităm că domnia sa, în urmă cu 4 ani de zile, era inițiatorul unor modificări la legea spațiilor verzi, prin care propunea ca nici mai mult, nici mai puțin, autoritățile locale să fie obligate să cumpere, la prețul din grila notarială, terenurile aflate într-o astfel de situație, cum este cel al doamnei Cocoru. Da, dna. Cocoru este celebra în București pentru că este octogenară, are 89 de ani și este o locatară la etajul trei, undeva în Sectorul 4, la un apartament cu două camere. Este o octogenară celebră, pe numele căreia au fost retrocedate cel puțin două suprafețe mari. E vorba cea din parcul IOR și mai e inca una”.

Negociatorul-șef din partea grupului de investitori, a fost celebrul Dragoș Săvulescu

 “Cum să spună la bugetul autorităților locale ca să cumpere aceste terenuri de milioane de euro pentru cinci hectare de pârloagă verde. Da, asta acum 3 ani de zile, iar negociatorul-șef din partea grupului de investitori, că au fost mai mulți, nu a fost nimeni altul decât celebrul Dragoș Săvulescu care a fugit acum, în Italia, pentru că este condamnat la peste 8 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia. Având acea afacere în minte, eu înclin să cred că dl. Nicușor Dan, chiar dacă nu ne spune ca în urmă cu 4 ani că nu știa cine e Maria Cocoru,  ca nu știe cine se află în spatele domniei sale cu inițiativa din 2019, dna. Maria Cocoru era principalul beneficiar și acum 4 ani. Da, Nicușor Dan activistul, in prezent, primarul Nicușor Dan s-a sucit și i-a dat o amendă record.”

Prima retrocedare și cea mai importantă, 112.399 metri pătrați chiar în Parcul IOR, i-a fost dată prin Dispoziția nr. 4333 din 18.05.2005 emisă de Primăria Municipiului București (PMB) condusă de Adriean Videanu. Acesta a cedat presiunilor Comisiei de retrocedare din cadrul PMB condusă la vremea respectivă de viceprimarul pe atunci PNL, Ludovic Orban. Dar, unul dintre cei mai mari susținători ai lui Nicușor Dan este același Ludovic Orban care și-a făcut între timp alt partid, Forța Dreptei.

Maria Cocor, matusa unui fost ofiter SRI: Speculații?

“ Acum suntem pe tărâmul speculațiilor,dar multă lume vorbește despre Maria Cocor. Avem multe speculații, dar sunt numai la nivel de speculații cum că ar fi mătușa unui fost general SRI. Cocoru, unul celebru care se ocupa de de partea tehnică din SRI a plecat între timp. Se mai spune cum că ar fi în conexiune cu DA. Încă o dată speculație aici nu spun ca exista o certitudine cum că ar fi în legătură cu fostul viceprimar al Capitalei, dl. Ludovic Orban, care este acuma unul dintre principalii susținători ai lui Nicușor Dan pentru o nouă candidatură”

 Nicușor Dan și în 2019 și acum, spune povestea a acelei mâini întinse de către investitorii imobiliari

“Se mai spune că ar fi interpus a unui fost secretar general de la Primăria Sectorului 3 condusă de Liviu Negoiță și interpus a unui investitor imobiliar, Petrică Băjănaru. Nu știm lucrurile astea pentru că nu am văzut niciodată în spațiul public și eu nu am dat de de vreun act care sa o lege direct pe dna. Maria Cocoru de aceste personaje. Numai speculații din piață pe care le luăm sub mare rezervă.

În opinia mea, pare că are profilul unei persoane interpuse, a cuiva. Se pare ca domnia sa, o bucată importantă din terenurile astea retrocedate, a vândut-o deja pentru câteva milioane de euro. E o întreagă industrie care s-a dezvoltat. E posibil să ne aflăm, înaintea campaniei electorale, în fața unui moment de in care se creează o nouă spirală a necesității, se creează nevoia. Pentru că Nicușor Dan și în 2019 și acum, spune povestea a acelei mâini întinse de către investitorii imobiliari”.

Va reamintim ca Nicușor Dan a anunțat că Poliția Locală a amendat cu 35 milioane de Euro pentru proprietara celor aprope 12 hectare de teren din parcul IOR. În urmă cu patru ani, însă, activistul de mediu Nicușor Dan iniția un proiect de lege al cărei principal beneficiar era chiar Maria Cocoru, amintește jurnalistul Stelian Negrea, într-un articol publicat pe Newsweek.ro

Motivul: incendiile dese care au loc pe bucata de teren ce îi aparține investitoarei octogenare.

Conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată, Cocoru Maria apare într-un număr de 102 de procese pe rolul TMB, majoritatea pe Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist. Conform datelor de la ANCPI, doamna Cocoru este proprietara unui număr de 16 imobile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: