Știri din capitalele Europei, 1 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

UE pierde peste 2,5 miliarde de euro în fiecare an numai din cauza incendiilor de vegetație. Cu toate acestea, blocul comunitar alocă anual doar 500 milioane EUR pentru toate dezastrele, inclusiv în țările din afara UE, motiv pentru care factorii de decizie solicită mai mulți bani.

Europa este din ce în ce mai mult afectată de dezastre naturale pe măsură ce clima se schimbă. Cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE continuă să facă ravagii în Grecia, în timp ce inundațiile din Slovenia din luna august au fost descrise de prim-ministrul țării ca fiind „cele mai grave care au afectat vreodată țara”, provocând pagube de peste 5 miliarde de euro. Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a cerut dublarea fondurilor UE de ajutorare la 1 miliard de euro. „Este minimul pe care îl putem face pentru a crește finanțarea programelor de criză și de solidaritate”, a declarat Gheorghe, relatează Financial Times.

 

BERLIN

Nemții sunt din ce în ce mai nemulțumiți de calitatea educației din țara lor, iar noile cercetări arată că au motive să fie nemulțumiți. Un sondaj realizat de Institutul Ifo pentru cercetare economică din Munchen indică cote de satisfacție minime istorice pentru sistemele educaționale din landurile germane. Aproape patru din cinci respondenți au declarat că sunt de părere că educația a fost afectată în mod negativ de pandemia COVID-19. Majoritatea covârșitoare a indicat, de asemenea, lipsa de cadre didactice, lipsa de fonduri și inerția sistemului ca fiind cele mai grave probleme cu care se confruntă școlile din Germania. Între timp, un studiu realizat de INSM, un grup de reflecție pro-business al Institutului Economic German, a avertizat cu privire la creșterea numărului de elevi cu probleme în sistemul educațional al țării, conform Deutsche Welle.

 

PARIS

Experții avertizează că aplicațiile care pretind că identifică diferite specii de ciuperci pot greși, așa că nu trebuie apelat la tehnologie pentru a deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Peste 250 de cazuri de intoxicație cu ciuperci au fost înregistrate în Franța de la începutul lunii august. Aceasta este deja de două ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Vremea ploioasă din mai multe regiuni se pare că se află la originea acestei creșteri, perioada de cules fiind avansată ca urmare a climatului neprielnic, conform Euronews.

 

ATENA

Premierul Greciei a declarat joi că va lansa drone și va instala senzori de măsurare a temperaturii zonelor împădurite pentru a îmbunătăți lupta împotriva incendiilor, după criticile activiștilor pentru climă cu privire la un incendiu devastator care arde de aproape două săptămâni. Incendiile de vară sunt frecvente în această țară mediteraneană, dar guvernul a declarat că vremea extrem de secetoasă, vântul și canicula, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, le-au agravat în acest an, forțând mii de evacuări, conform Reuters.

 

STOCKHOLM

În curând, ar putea fi obligatorie raportarea șederii neregulamentare a migranților în Suedia, conform unei propuneri în curs de pregătire de coaliția suedeză și aliatul său de extremă dreapta, care intenționează, de asemenea, să înăsprească controalele interne ale imigrației prin controale aleatorii și teste ADN, precizează Euractiv.

Fundația Nobel, care administrează prestigioasele premii, și-a inversat politica de invitație și a decis să primească Rusia, Belarus și Iran, precum și pe liderul unui partid suedez de extremă dreapta, care fusese anterior exclus.

Vidar Helgesen, directorul executiv al fundației private, a declarat că există o tendință globală în care „dialogul între cei cu opinii diferite se reduce”. Pentru a contracara acest lucru, a spus el, „ne extindem acum invitațiile pentru a sărbători și înțelege Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, relatează AP.

 

REJKYAVIK

Vânătoarea comercială de balene poate fi reluată în Islanda, dar cu cerințe mai stricte privind metodele de vânătoare și o supraveghere sporită, a declarat joi guvernul națiunii insulare din Atlanticul de Nord. Grupurile pentru drepturile animalelor au reacționat cu consternare la această decizie, pe care au calificat-o drept „rușinoasă”. Interdicția temporară pe care autoritățile islandeze au impus-o în iunie, din motive de bunăstare a animalelor, s-a încheiat săptămâna aceasta, potrivit Quartz. Alături de Norvegia și Japonia, Islanda este una dintre singurele țări care mai practică vânătoarea de balene în scopuri comerciale.

 

LONDRA

Fostul ministru al Energiei Grant Shapps l-a înlocuit joi pe Ben Wallace în funcția de ministru al Apărării al Marii Britanii, o mișcare surprinzătoare care a reafirmat sprijinul Londrei pentru Ucraina, ridicând în același timp semne de întrebare cu privire la lipsa sa de experiență în domeniul militar.

Consolidându-și echipa înainte de alegerile naționale așteptate anul viitor și după ce Wallace a demisionat, Sunak va folosi probabil talentul lui Shapps pentru comunicare mediatică în eforturile sale de a răsturna avantajul opoziției laburiste în sondajele de opinie, potrivit Reuters.

 

PRAGA

Hackerii din grupul rus NoName057 (16) au atacat ieri băncile cehe și bursa de valori, cerând ca instituțiile să nu mai sprijine Ucraina. Conform experților, nu a existat niciun risc pentru finanțele clienților băncilor; singura complicație pentru clienți a fost lipsa temporară a accesului la serviciile bancare online, raportează Brno Daily.

 

SOFIA

Stabilitatea politică bulgară este amenințată de o criză a pieței carburanților, întrucât coaliția de guvernare plănuiește să reducă dependența de petrolul rusesc.

Acest lucru ar duce însă la un conflict cu compania privată rusă Lukoil, care operează rafinăria din Burgas și deține monopol pe piața angro, au confirmat mai multe surse Euractiv din parlamentul și guvernul de la Sofia.

 

MOSCOVA | NAȚIUNILE UNITE

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, „un set de propuneri concrete” menite să revigoreze un acord care permitea exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a renunțat la acest acord în iulie – la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia – plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: