UNIUNEA EUROPEANĂ
Parlamentul European urmează să voteze miercuri noi legi radicale pentru revizuirea politicii sale privind migrația, pe fondul unor noi critici potrivit cărora aceasta alimentează mai degrabă agenda extremei-drepte decât să protejeze persoanele vulnerabile.
Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, care a fost motorul din spatele legislației, a declarat marți că, prin reformele care vizează „gestionarea ordonată a migrației”, blocul celor 27 de membri face un pas spre neutralizarea extremei-drepte populiste.
„Va fi cu adevărat un moment foarte, foarte important pentru Europa, arătând că putem face față unor probleme politice foarte provocatoare într-un mediu dificil”, a spus aceasta, potrivit The Guardian.
BERLIN | CHIȘINĂU
„Triunghiul de la Weimar”, format din Germania, Franța și Polonia, dorește să activeze investiții comune pentru a susține finanțele publice fragile ale Republicii Moldova, pe fondul presiunii tot mai mari exercitate de Rusia asupra acestei țări candidate la UE, a declarat marți ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, potrivit Euractiv.
HAGA
Autoritatea olandeză pentru protecția datelor (AP) a primit anul trecut 25.694 de sesizări de scurgeri de date, cu 21% mai mult decât în anul precedent, ceea ce reprezintă aproximativ 70 de cazuri pe zi. Potrivit autorității guvernamentale de supraveghere a confidențialității, organizațiile și întreprinderile olandeze subestimează riscul atacurilor cibernetice. Organizațiile au subestimat consecințele unui atac cibernetic în șapte din zece cazuri anul trecut, a precizat AP în raportul său anual. Drept urmare, cetățenii afectați nu s-au putut înarma împotriva posibilelor fraude și furturi de identitate, scrie NL Times.
ROMA
Operațiuni de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare miercuri la o centrală hidroelectrică din apropierea orașului Bologna din nordul Italiei, după ce o explozie devastatoare a ucis cel puțin trei muncitori, a rănit cinci și a lăsat patru persoane dispărute. Zeci de pompieri și scafandri au continuat operațiunile pe timpul nopții în urma exploziei masive de marți după-amiază, care a zguduit centrala aflată la aproximativ 40 de metri sub nivelul apei, provocând prăbușirea unor părți ale structurii și inundații. Echipele de salvare au declarat miercuri că au puține speranțe de a-i găsi în viață pe cei patru dispăruți, relatează The Associated Press.
Explozia de la centrala Enel de la Bargi, la sud de Bologna, a avut loc în timpul unor lucrări de întreținere și a prăbușit o parte din structura subterană de nouă etaje, declanșând un incendiu și inundații la adâncimi mari.
ATENA | ANKARA
Grecia și-a afirmat miercuri angajamentul de a-și proteja drepturile suverane, acuzând în același timp Turcia că încearcă să „politizeze” chestiunile legate de conservarea mediului. Acest demers, sub forma unei declarații în limba greacă a Ministerului de Externe, a fost făcut în urma criticilor aduse de Ankara planurilor Atenei de a înființa un nou parc marin în Marea Egee, contestând suveranitatea Greciei asupra insulelor din regiune, conform Kathimerini.
Săptămâna trecută a fost anunțat că Grecia se pregătește să anunțe crearea a două noi parcuri marine – în Marea Ionică și Marea Egee – înaintea celei de-a 9-a Conferințe „Oceanul nostru” din Grecia (15-17 aprilie). Primul se va întinde pe 11 grupuri de insule și insulițe pustii din vestul insulei Milos până la Nisyros, cunoscute ca „Insulele Galapagos grecești” datorită biodiversității lor bogate. Cea de-a doua va cuprinde o zonă care va începe la nord de Kefalonia și se va opri la Kythera și Antikythera.
NICOSIA
Se așteaptă ca liderii UE să insiste asupra importanței realizării de progrese în discuțiile privind soluționarea problemei Ciprului, potrivit proiectului de concluzii, consultat de Euractiv, pentru un summit UE din 17-18 aprilie, pe fondul noilor apeluri ale liderului cipriot turc Ersin Tatar pentru o „soluție cu două state” pentru insula divizată, scrie Euractiv.
SOFIA
Președintele bulgar Rumen Radev a numit marți noul guvern interimar, care a inclus o schimbare de ultim moment în postul de ministru de Externe, care va rămâne în funcție până la alegerile anticipate din iunie. Marți, Dimitar Glavchev, prim-ministru al noului guvern interimar și fost deputat al celui mai mare partid din țară, GERB, l-a numit pe ambasadorul bulgar în Muntenegru, Stefan Dimitrov, în funcția de ministru de externe, într-o schimbare de ultim moment, în locul lui Ivaylo Tsenov, consul bulgar în Austria. Presa bulgară a criticat nominalizarea lui Tsenov, subliniind că acesta este un nume relativ necunoscut în cercurile diplomatice. Marți, Glavchev a anunțat că a refuzat postul „din motive de familie”, precizează Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News