Știri din capitalele Europei, 10 august

BERLIN

Un cetățean german a fost arestat miercuri sub acuzația de spionaj în favoarea rusiei, au anunțat autoritățile. Suspectul, identificat ca Thomas H., în conformitate cu normele germane privind protecția vieții private, a fost arestat la domiciliul său din orașul Koblenz, situat în vestul țării.  Procurorul federal al Germaniei a declarat că bărbatul lucrează pentru armata germană, în cadrul Oficiului Armatei pentru echipamente și tehnologie informatică, conform AP.

 

PARIS

Deficitul de cont curent al Franței s-a redus cu 29,7 miliarde de euro în ultimele șase luni, de la -39,3 miliarde de euro la -9,6 miliarde de euro, în principal datorită scăderii prețurilor la energie, care a făcut ca importurile de bunuri să fie mai ieftine, scrie Euractiv.

 

VIENA

Reprezentanții consumatorilor din Austria solicită un control mai bun al calității în magazinele alimentare, după ce un control recent a constatat că în supermarketurile austriece se găsesc în mod regulat alimente stricate, în toate cele opt lanțuri de magazine care operează în țară. Potrivit autorităților, angajaților ar trebui să li se acorde mai mult timp pentru a inspecta alimentele și pentru a arunca tot ce este nepotrivit sau periculos pentru sănătate, conform The Local Austria.

 

ROMA

După un nou act de vandalism, de data aceasta împotriva faimoasei Galleria Vittorio Emanuele din Milano, ministrul italian al Culturii a anunțat că așa-numita lege privind „eco-vandalismul” ar trebui să treacă în Parlament și va fi promulgată în scurt timp. Dacă legea va fi adoptată, cei care se fac vinovați de desfigurarea, deteriorarea sau distrugerea a tot ceea ce guvernul consideră a fi un „bun cultural”, ar putea fi pasibili de amenzi mari, cuprinse între 10.000 și 60.000 de euro, potrivit Euronews.

 

În altă ordine de idei, după o expediție de câteva săptămâni la mare adâncime, cercetători de la mai multe universități din întreaga lume au descoperit trei vulcani subacvatici în largul coastei de sud-vest a Siciliei, informează The Guardian.

 

LONDRA

Conservatorii britanici de rang înalt – inclusiv un ministru – spun că partidul lor va face probabil campanie pentru a părăsi Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la următoarele alegeri, dacă zborurile spre Rwanda vor continua să fie blocate. Miniștrii vor să demonstreze că pot rezolva problema migrației ilegale în Marea Britanie înainte de alegeri – probabil anul viitor. Dar până în prezent, programul pentru Rwanda, care ar permite Londrei să trimită o parte din solicitanții de azil în țara est-africană, nu a fost lansat. Primele zboruri au fost oprite de un judecător european într-o intervenție de ultim moment anul trecut, deși au fost aprobate de instanțele britanice, potrivit BBC. Marea Britanie s-ar alătura Rusiei și Belarusului pe scena internațională, dacă ar părăsi CEDO, a avertizat un important organism juridic, raportează The Guardian.

 

OSLO

Un baraj situat pe un râu norvegian s-a prăbușit parțial după ploile abundente de miercuri. Primul ministru a declarat că țara ar trebui să fie pregătită pentru mai multe inundații în zilele următoare. Barajul energetic Braskereidfoss de pe râul Glomma, cel mai mare curs de apă din Norvegia, nu a putut să-și deschidă trapele după ce camera de control a fost inundată. Norvegia a evacuat peste 3.000 de persoane în această săptămână, în timp ce râurile s-au umflat până la cel mai înalt nivel din ultimii cel puțin 50 de ani. Numeroase case și clădiri de birouri sau fabrici au fost scufundate sau măturate de alunecări de teren, relatează Reuters.

 

ZAGREB

Săptămâna trecută, Croația a apărut ca o alternativă la porturile blocate și bombardate de la Marea Neagră și Dunăre ale Ucrainei, dar, potrivit analiștilor, opțiunea ca țara adriatică să devină o poartă de intrare în lume pentru cerealele ucrainene este nerealistă în această etapă, potrivit Euractiv.

 

PRAGA

Republica Cehă este a treia cea mai frecventă destinație din UE pentru persoanele din Ucraina care caută refugiu din calea războiului. Aceasta a găzduit cel mai mare număr de refugiați cu statut de protecție temporară pe cap de locuitor la sfârșitul lunii iunie, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat. Alte date indică faptul că până la 70% dintre acești refugiați trăiesc sub pragul sărăciei, relatează BRNO Daily.

 

VARȘOVIA

Polonia va trimite 2.000 de soldați la granița cu Belarus, a declarat miercuri ministrul adjunct de Interne pentru agenția de știri de stat PAP, de două ori mai mulți decât a cerut Garda de Frontieră, pentru a opri trecerile ilegale și a menține stabilitatea. Polonia este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu zona de frontieră de când sute de mercenari ai Grupului Wagner au sosit luna trecută în Belarus la invitația președintelui Alexander Lukașenko, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL