Știri din capitalele Europei, 11 decembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Numeroși cineaști de marcă au avertizat împotriva unei măsuri care ar putea face ca ofertele de streaming ale radiodifuzorilor publici europeni să fie accesibile de oriunde din UE, prezicând că aceasta ar destrăma modelul de afaceri al industriei și ar duce la „filme plictisitoare care vizează principii simpliste”.

În încercarea de a consolida piața unică digitală a UE, Parlamentul European va vota marți dacă va cere Comisiei să analizeze posibilitatea de a interzice platformelor de film și televiziune să utilizeze geoblocarea „nejustificată”, tehnologie utilizată pentru a restricționa accesul la conținutul de internet în funcție de locație. Dacă aceste bariere de protecție ar fi înlăturate, realizatorii de filme spun că ar fi supuși unei presiuni comerciale pentru a se adapta gusturilor unui spectator european comun și că arta va avea de suferit, scrie The Guardian.

 

BERLIN

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus reducerea cheltuielilor sociale pentru a acoperi deficitul bugetar al țării în urma unei decizii a Curții Constituționale, respingând astfel apelurile ministrului liberal de finanțe Christian Lindner. Partidul de guvernământ SPD al lui Scholz și-a anunțat poziția sâmbătă, în cadrul convenției partidului de la Berlin, în contradicție cu partenerul său liberal de coaliție, conform Euractiv.

 

VIENA | BUCUREȘTI | SOFIA

Austria, care a condus opoziția în cadrul Uniunii Europene față de aderarea României și Bulgariei la spațiul de călătorie deschis Schengen, a declarat luni că este dispusă să cedeze, dar numai în ceea ce privește călătoriile cu avionul și în schimbul unei securități mai stricte la frontiera externă a UE. La o reuniune a miniștrilor de interne din blocul comunitar de acum un an, la care cele două țări est-europene sperau să obțină undă verde pentru a adera la cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, Austria a declarat că imigrația ilegală este încă prea mare și că România și Bulgaria trebuie să facă mai multe pentru a o preveni înainte de aderare, conform Reuters.

 

PARIS | CHIȘINĂU

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat, sâmbătă, sprijinul guvernului său pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Declarațiile vin în ajunul Consiliului European din 14 şi 15 decembrie, care va aborda atât această candidatură de aderare, cât şi pe cea a Ucrainei, transmite EFE, citată de Agerpres.  Într-o convorbire telefonică, Macron i-a transmis „deplinul său sprijin” pentru integrarea europeană preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Palatul Elysee.

 

CITEȘTE ȘI Macron laudă progresele R. Moldova în lupta împotriva corupției și reafirmă sprijinul pentru aderarea la UE

 

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron se va confrunta luni cu un test parlamentar periculos, în condițiile în care cresc îndoielile cu privire la posibilitatea de a asigura un sprijin majoritar pentru reformele sale în materie de imigrație promise de mult timp, scrie Financial Times.

Partidele de opoziție au pus presiune pe guvernul lui Macron cu o tactică parlamentară de ultim moment, cunoscută sub numele de moțiune de respingere, care ar putea bloca proiectul de lege chiar înainte ca acesta să ajungă în dezbaterea Adunării Naționale. Această situație este cel mai recent semn al modului în care abilitatea lui Macron de legiferare a fost îngreunată de la realegerea sa de anul trecut, care a lăsat fără majoritate alianța sa de centru. Decizia sa din aprilie de a ignora legislatorii pentru a trece reforma sa emblematică de creștere a vârstei de pensionare fără un vot a declanșat proteste de stradă și reacții din partea adversarilor politici.

 

VARȘOVIA

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, ar urma să fie numit luni prim-ministru al Poloniei, în cadrul unei ședințe a parlamentului. Polonia, membră a Uniunii Europene și a NATO, a înregistrat un nivel de interes fără precedent în ceea ce privește activitatea legislativului de când alegerile din 15 octombrie au asigurat o majoritate unei alianțe largi de partide proeuropene conduse de Tusk, scrie Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL