UNIUNEA EUROPEANĂ
Comisia și liderii naționali ai Uniunii au declarat că Europa nu va ezita să ia măsuri de retorsiune în cazul în care Donald Trump va impune noi tarife vamale, după ce președintele american a anunțat la sfârșitul săptămânii o nouă intensificare a politicii sale comerciale agresive. Trump a declarat că va anunța luni tarife de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, care vor afecta „pe toată lumea”, adăugând că marți sau miercuri vor urma tarife reciproce pentru toate țările care taxează importurile din SUA, potrivit The Guardian.
Comisia Europeană a declarat luni că va reacționa pentru a proteja interesele UE, dar că nu a primit până în prezent nicio notificare oficială cu privire la tarifele vamale suplimentare ale SUA asupra bunurilor UE și că nu va reacționa la „anunțuri generale” fără detalii sau clarificări scrise.
BERLIN
În cadrul ultimei dezbateri din Bundestag înainte de alegeri, candidații principali ai partidelor din Germania s-au distanțat din nou de adversarii lor politici. Candidatul conservator Friedrich Merz s-a arătat, de asemenea, deschis la o coaliție cu social-democrații lui Olaf Scholz.
În cadrul discursului său, Merz l-a acuzat pe Scholz de un eșec total în politica economică.
„Este un adevărat dezastru ceea ce lăsați în urmă pe piața muncii”, a replicat candidatul CDU/CSU pentru funcția de cancelar. Scholz pleacă de la Cancelaria Federală cu aproape trei milioane de șomeri, cu aproximativ 400.000 mai mulți decât la începutul mandatului său, scrie ZDF Heute.
ROMA
Italia se străduiește să reclasifice facilitățile sale pentru migranți din Albania ca fiind doar niște centre de repatriere, pentru a evita alte blocaje juridice, informează presa națională.
În cadrul unei reuniuni de vineri, oficialii ar fi discutat despre modalități de a menține în funcțiune centrele finanțate de Italia în valoare de 653,5 milioane de euro, în ciuda a trei hotărâri judecătorești negative consecutive care au blocat întregul proiect. Semnat în noiembrie 2023, acordul Italia-Albania privind migrația prevede ca migranții adulți din „țări terțe sigure” salvați de Italia pe mare să fie transferați în Albania. La Shengjin, aceștia sunt supuși verificărilor, în timp ce la Gjader, așteaptă deciziile privind azilul, scrie Euractiv.
Pentru a eluda supravegherea judiciară, guvernul intenționează să limiteze centrele doar la deportări.
KIEV | WASHINGTON
Sprijinul american pentru Ucraina are un preț: bogății minerale în valoare de 500 de miliarde de dolari, a declarat președintele american Donald Trump. Într-un interviu acordat Fox News, difuzat luni seara, republicanul a declarat că SUA ar trebui să primească o parte din resursele naturale vaste ale Ucrainei drept compensație pentru sutele de miliarde pe care le-a cheltuit pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei la scară largă a Rusiei.
Ucraina deține depozite uriașe de minerale și elemente esențiale, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru fabricarea tehnologiilor moderne. De asemenea, Ucraina dispune de rezerve vaste de cărbune, precum și de petrol, gaze și uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritorii aflate sub control rusesc, potrivit POLITICO.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News