Știri din capitalele Europei, 11 septembrie

Uniunea Europeană

Unu din patru europeni se află în prezent într-o situație financiară „precară” din cauza creșterii inflației, potrivit unui nou sondaj.  Cel de-al doilea Barometru european privind sărăcia și precaritatea, efectuat de Ipsos, arată o scădere a capcității europenilor de a cumpăra de-a lungul anilor, lucru care i-a făcut pe majoritatea dintre ei să sară peste mese și să recurgă la alegeri financiare complicate.

În cele mai frecvente cazuri, 62% au fost nevoiți să își limiteze călătoriile, iar 46% nu au dat drumul la încălzire în casă atunci când le-a fost frig. Și mai îngrijorător este faptul că aproape unu din trei europeni (30%) a sărit peste o masă atunci când îi era foame. Această cifră este deosebit de ridicată în Grecia (38%) și în R. Moldova (37%), potrivit Ipsos.

 

G20

SUA și UE au sprijinit un plan ambițios de construire a unui coridor economic care să lege Europa de Orientul Mijlociu și India pe calea ferată și pe mare, un proiect pe care președintele american, Joe Biden, l-a descris ca fiind „o afacere foarte importantă”.

Premierul indian, Narendra Modi, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat proiectul în cadrul summitului liderilor G20, care a avut loc la Delhi în acest weekend, conform The Guardian.

 

PARIS

Franța își propune să atragă 150.000 de noi fermieri în acest sector în următorii 10 ani pentru a-i înlocui pe cei care se vor pensiona în această perioadă, accelerând în același timp tranziția ecologică a domeniului, a anunțat duminică ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, relatează Euractiv.

 

ROMA | BEIJING

Premierul italian Giorgia Meloni s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang în cadrul summitului G20 și a promis sâmbătă să consolideze și să aprofundeze relațiile, în timp ce Roma ia în considerare renunțarea la inițiativa Belt and Road, care cuprinde proiecte de infrastructură construite și finanțate de China.

Niciunul dintre guverne nu a menționat inițiativa în declarațiile scurte de după întâlnirea de la New Delhi, prima dintre Meloni și Li. Mai degrabă, biroul lui Meloni a declarat că întâlnirea „a confirmat intenția comună de a consolida și aprofunda dialogul dintre Roma și Beijing cu privire la principalele chestiuni bilaterale și internaționale”, conform AP.

 

ATENA

După o vară caniculară și incendii devastatoare, precipitații fără precedent – cele mai grave de când Grecia a început să țină evidența în 1930 – distrug vieți, proprietăți și terenuri agricole din această țară.

Pe măsură ce râul Pineios crește și iese din matcă, Larissa, al cincilea oraș ca mărime din Grecia, a devenit, una dintre locaitățile în mare pericol de inundații. Fiind capitala Thessaliei și centrul agricol al întregii țări, Larissa pierduse deja până atunci aproape un sfert din producția agricolă din acest an, precizează Quartz.

Aproximativ 12% din terenurile cultivate din Grecia se află în Thessalia, iar contribuția agriculturii la economia regională este de 35%. Capitala regiunii, Larissa, joacă un rol cheie, producând aproape 40% din bumbacul Greciei și fiind una din principalele zone producătoare de tutun din țară. De asemenea, În Larissa se cultivă o gamă largă de culturi, inclusiv cereale, leguminoase, sfeclă, pepeni verzi și galbeni. Culturile de porumb, roșii și mere au fost distruse de inundațiile din ultimele zile.

 

STOCKHOLM | ANKARA | WASHINGTON

Administrația președintelui american Joe Biden leagă vânzările de avioane de luptă F-16 către Turcia de ratificarea turcă a candidaturii Suediei la aderarea la NATO, iar acest lucru „deranjează serios” Ankara, a declarat duminică președintele Tayyip Erdogan.

În cadrul unei conferințe de presă după summitul G20 din capitala indiană New Delhi, Erdogan a declarat că a avut o întâlnire „la pachet” cu Biden în cadrul reuniunii și că au discutat despre transferul de avioane F-16 către Turcia, potrivit Reuters.

 

STOCKHOLM

Luna trecută, când copiii s-au întors la școală în Suedia, mulți dintre profesorii lor au pus un nou accent pe cărțile tipărite, pe lectura în liniște și pe practica scrisului de mână, acordând mai puțin timp tabletelor, cercetării online independente și abilităților de tastare.

Revenirea la modalități mai tradiționale de învățare este un răspuns la întrebarea politicienilor și a experților dacă abordarea hiperdigitalizată a educației din această țară, inclusiv introducerea tabletelor în grădinițe, a dus la un declin al competențelor de bază, relatează AP.

 

VARȘOVIA

Cel mai mare partid de opoziție din Polonia a acuzat guvernul că se prezintă ca fiind împotriva imigrației, dar în același timp a supravegheat un sistem predispus la corupție care a eliberat vize pentru 250.000 de imigranți din Asia și Africa.

Guvernul nu a comentat afirmațiile potrivit cărora a fost posibil ca oamenii să obțină vize poloneze plătind până la 5.000 de dolari pentru a sări efectiv peste coadă. Dar săptămâna trecută, ministrul adjunct de externe, responsabil de sistemul consular polonez, a fost concediat brusc.

Acesta a fost, de asemenea, înlăturat din funcția de candidat electoral al partidului național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS), potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

„Nu garantez că vom face parte din Schengen în octombrie”, a recunoscut premierul bulgar, referindu-se la campania electorală din Olanda, care, alături de Austria, continuă să se opună aderării Bulgariei.

Motivul: Bulgaria nu face suficient pentru a preveni fluxurile de migrație ilegală de la frontiera externă a UE cu Turcia – un aspect pe care, în opinia lui Denkov, olandezii se vor concentra în timpul campaniei, potrivit Euractiv.

Cu toate acestea, Denkov este încrezător că președinția spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura Bulgariei și a României la aderarea la Schengen, menționând că a promis că următoarea șansă pentru Bulgaria și România va fi în decembrie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL