BRUXELLES
Mii de belgieni au ieșit joi în stradă pentru a protesta față de reformele planificate de noul guvern în domeniul pensiilor, în prima zi a unei greve de mai multe zile care a blocat întregul trafic aerian din țară, scrie Reuters.
Aeroportul din Bruxelles a anulat 430 de zboruri joi, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că perturbarea sectorului traficului aerian va dura o zi. De asemenea, se preconizează că greva urmează să cuprindă transportul public, serviciile poștale, pompierii și personalul militar.
VIENA
Discuțiile de coaliție dintre Partidul Libertății (FPÖ – extremă-dreapta) și Partidul Popular Austriac (ÖVP – conservator) au eșuat, cele două partide fiind în impas în ceea ce privește modul în care ar trebui să fie alocate funcțiile. Partidele au avut discuții aprinse în principal cu privire la distribuirea portofoliilor guvernamentale, fiecare dorind să preia ministerele de Interne și Finanțe.
FPÖ a ieșit învingător în urma alegerilor parlamentare din septembrie. Inițial, nimeni nu a dorit să formeze o coaliție cu acest partid, astfel că ÖVP, aflat pe locul al doilea, a primit mandatul de a forma un guvern. Cu toate acestea, discuțiile de coaliție tripartită care au urmat, au eșuat, precizează Deutsche Welle. Mai mult decât atât, liderul FPÖ, Herbert Kickl, a făcut apel la „noi alegeri anticipate” după eșecul negocierilor.
SOFIA | KIEV
Boyko Borissov, liderul GERB, cel mai mare partid din coaliția de guvernare din Bulgaria, a confirmat miercuri că țara sa va vinde Ucrainei două reactoare nucleare de fabricație rusească. Parlamentul ucrainean a adoptat marți o lege care permite operatorului de stat pentru energie nucleară să cumpere din Bulgaria cele două reactoare nucleare VVER-1000 de concepție sovietică pentru centrala ucraineană Khmelnytskyi.
Ucraina încearcă să compenseze pierderea centralei nucleare Zaporijie, ocupată de Rusia, care are șase reactoare și este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa, potrivit Euractiv.
KIEV | UNIUNEA EUROPEANĂ | WASHINGTON
Donald Trump începe să le transmită liderilor Uniunii Europene ce trebuie să facă dacă vor să asigure pacea în Ucraina.
Trump a vorbit miercuri cu Vladimir Putin, punând în mișcare mecanismele pentru negocierile de pace, în timp ce secretarul apărării le explica aliaților europeni că a venit momentul să-și asume cea mai mare parte a sarcinilor. Bloomberg Economics calculează că protejarea Ucrainei și extinderea propriilor armate ar putea costa marile puteri ale continentului încă 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani. Un astfel de angajament ar scoate la iveală fracturi pe care UE le-a trecut cu vederea de ani de zile.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News