UNIUNEA EUROPEANĂ
În cadrul discursului privind starea Uniunii, Ursula von der Leyen și-a apărat rezultatele obținute în calitate de șefă a Comisiei Europene, afirmând că a promovat – și va continua să susțină – o tranziție echitabilă către energia verde, o uniune geopolitică puternică și o concurență loială cu restul lumii. Von der Leyen, care se așteaptă ca anul viitor să candideze pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, a declarat că ea și echipa sa au realizat peste 90% din propunerile prezentate atunci când a devenit șefa Comisiei în 2019, potrivit Reuters.
PARIS | BERLIN
Fragilitatea economică a Germaniei aruncă o lumină favorabilă asupra rezilienței relative a Franței, ceea ce contrazice performanța mediocră a celei de-a doua economii din zona euro, spun economiștii.
Comisia Europeană a declarat luni că cele două economii se află pe căi divergente în acest an, Germania fiind prognozată să intre în recesiune, cu o contracție de 0,4%, iar Franța să înregistreze o creștere de 1,0%. Din cauza rezultatelor slabe in domeniul construcțiilor și a scăderii investițiilor, lucru care afectează cea mai mare economie a Europei, perspectivele Germaniei au fost reduse de la o prognoză anterioară de creștere de 0,2%, în timp ce cele ale Franței au fost îmbunătățite de la 0,7%, la 1%, relatează Reuters.
PARIS
O grupare a majoritatății parlamentare a președintelui francez Emmanuel Macron și mai multe personalități de stânga se reunesc în cadrulunei campanii de reglementare a statutului muncitorilor imigranți fără acte, în cazul profesiilor cu deficit de personal, conform Euractiv.
BERLIN
În actualul sondaj Deutschlandtrend, doar 19 % dintre respondenți sunt mulțumiți de guvernul federal format din social-democrați (SPD), Partidul Verzilor și Partidul Liber-Democrat (FDP), dar, într-un studiu publicat recent, trioul aflat la putere din decembrie 2021 este evaluat ca făcând o treabă bună în general. Studiul, inițiat de fundația privată Bertelsmann, este o analiză științifică a acordului de coaliție și a promisiunilor electorale formulate în cadrul acestuia. Analiza a fost completată de un sondaj reprezentativ.
Cercetătorii au analizat toate cele 453 de promisiuni majore și minore făcute de guvernul federal în urmă cu doi ani și au evaluat ce s-a întâmplat cu ele până acum. Potrivit studiului, aproape două treimi dintre promisiunile coaliției au fost puse în aplicare integral sau sunt cel puțin în curs de realizare, potrivit DW.
ROMA
Producția de vin din Italia pare să scadă cu 12% în acest an, ajungând la mai puțin de 44 de milioane de hectolitri, după ce vremea extremă și bolile fungice au afectat grav podgoriile, au declarat marți grupurile de lobby italiene UIV și Assoenologi. Această scădere înseamnă că Italia își va pierde poziția de cel mai mare producător de vin din lume, Franța urmând să recâștige locul întâi pentru prima dată în ultimii nouă ani.
Într-o declarație comună cu institutul pentru alimentație și agricultură ISMEA, grupurile de lobby au declarat că regiunile din nordul Italiei vor înregistra o creștere mică de 0,8% a producției. Cu toate acestea, se așteaptă ca producția să scadă cu aproximativ 20% în regiunile centrale și cu aproximativ 30% în sud, din cauza unei combinații de vreme nefavorabilă și a impactului unei ciuperci numite plasmopara viticola, conform datelor privind prognoza recoltei, relatează Reuters.
MADRID
Curtea Constituțională a Spaniei a respins în mod oficial cererea Partidului Socialist al premierului în exercițiu Pedro Sánchez de revizuire a celor 30.000 de voturi decisive dar nule, exprimate la alegerile generale anticipate de la Madrid din 23 iulie. Aceste voturi ar fi fost esențiale pentru a facilita realegerea candidatului socialist, potrivit Euractiv.
BERNA
Un studiu amplu, care a durat un an, privind abuzurile sexuale comise de preoții catolici și de alte persoane din Elveția, publicat marți, a scos la iveală peste 1.000 de cazuri de la jumătatea secolului al XX-lea.
Biserica elvețiană se înscrie și ea în lista celor care se confruntă cu un scandal de abuzuri. Cu puține excepții, cei acuzați de infracțiuni au fost toți bărbați. Aproape trei sferturi dintre documentele examinate au arătat că abuzurile sexuale au implicat minori, conform AP.
TALINN
Prim-ministrul estonian a calificat controversa legată de presupusele legături de afaceri cu Rusia ale soțului său drept o „vânătoare de vrăjitoare” din partea adversarilor politici care îi cer demisia. Kaja Kallas se află sub presiune de când au apărut luna trecută informații potrivit cărora soțul ei ar fi deținut parțial o companie de logistică care a continuat să facă afaceri în Rusia după invazia Ucrainei din februarie 2022. Cuplul spune că afacerea asista o altă companie estoniană care încheia acorduri de comerț în Rusia. Dar apelurile pentru ca aceasta să demisioneze nu se opresc, liderul opoziției, Urmas Reinsalu, afirmând că nu „vede nicio altă opțiune”, potrivit The Guardian.
VARȘOVIA
Polonia a reiterat că va bloca în mod unilateral importul de cereale ucrainene dacă UE nu va fi de acord să prelungească interdicția actuală, care expiră la sfârșitul acestei săptămâni. Politica comercială în cadrul UE ar trebui să fie de competența exclusivă a Bruxelles-ului. Ucraina a amenințat cu acțiuni în justiție în cazul în care interdicția va fi prelungită.
La începutul acestui an, fermierii polonezi au protestat împotriva faptului că exporturile tot mai mari de cereale ucrainene către și prin statele membre UE din estul țării, în timpul războiului, au dus la scăderea prețurilor. Acest lucru a determinat Polonia să introducă unilateral o interdicție privind importurile și tranzitul în luna mai, precizează Notes from Poland.
SOFIA
Bulgaria nu mai susține prelungirea interdicției europene privind importul de cereale din Ucraina. Cele trei partide care susțin guvernul au propus Adunării Naționale să nu mai susțină interdicția. Demersul are la bază solidaritatea Bulgariei cu Ucraina și asigurarea securității alimentare globale, potrivit Euractiv și Sofia Globe.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News