Știri din capitalele Europei, 14 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a hotărât luni că gigantul olandez de turism online Booking.com este o punte de legătură suficient de mare între clienți și companii pentru a intra sub incidența unor norme mai stricte în materie de concurență. Bruxelles-ul a declarat că va lansa, de asemenea, o investigație pentru a stabili dacă X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, ar trebui, de asemenea, să se supună Legii privind piețele digitale (DMA).

DMA este unul dintre cele mai stricte seturi de reglementări care vizează dominația pe piață a marilor companii de tehnologie și care urmărește echilibrarea condițiilor de concurență pentru întreprinderile mai mici. Aceasta impune companiilor obligația strictă de a modera conținutul și urmărește să asigure consumatorilor o mai mare posibilitate de alegere și să le faciliteze trecerea de la un serviciu la altul. De asemenea, normele urmăresc să limiteze monopolurile, obligând companiile să informeze Bruxelles-ul cu privire la toate întreprinderile pe care le achiziționează, indiferent de mărime, precizează Deutsche Welle.

Booking.com deține o cotă de piață în Europa de peste 60%, ceea ce face din Booking.com un jucător dominant clar.

 

PARIS

Microsoft a anunțat cel mai substanțial angajament al său de până acum în Franța, promițând să investească 4 miliarde de euro în acest an pentru a susține sectorul în plină dezvoltare al inteligenței artificiale din această țară, potrivit The Associated Press.

Măsura face parte dintr-un efort mai amplu dezvăluit în timpul evenimentului pentru afaceri al președintelui Emmanuel Macron, Alege Franța, care are ca scop atragerea de investiții străine și stimularea creșterii economice. Planul include extinderea infrastructurii Cloud și AI de ultimă generație și livrarea în Franța a până la 25.000 dintre cele mai avansate GPU, sau unități de procesare grafică, până la sfârșitul anului 2025.

 

BERLIN

În Germania, criminalitatea cibernetică este în creștere și se estimează că aceasta aduce daune economiei în valoare de 148 de miliarde de euro. Datele dezvăluite luni de autoritățile germane au arătat o creștere de 28% a atacurilor cibernetice comise de organizații străine în 2023, în special din Rusia și China, potrivit Euronews.

Numărul atacurilor cibernetice din Rusia s-a dublat în ultimii doi ani, iar atacurile cibernetice din China au crescut cu 50% în aceeași perioadă, a declarat în raport asociația germană a industriei digitale, Bitkom. Aproximativ 80% dintre companiile germane vizate au fost victime ale furtului de date, spionajului sau sabotajului.

 

BUDAPESTA

Îmbătrânirea populației reprezintă o dublă amenințare pentru sistemele de sănătate din întreaga UE, dar mai ales în Ungaria, cu pacienți mai în vârstă, pe de o parte, și profesioniști din domeniul sănătății în vârstă, pe de altă parte – unul din cinci medici maghiari se apropie de vârsta de pensionare, potrivit Euractiv.

Odată cu pandemia, proporția medicilor vârstnici din Ungaria a început să crească din nou – tot mai mulți medici tineri aleg să lucreze în străinătate. Potrivit secretarului de stat pentru Sănătate, Péter Takács, după punerea în aplicare a unui nou pachet de reglementări în domeniul sănătății, furnizorii de servicii medicale din întreaga țară sunt verificați dacă îndeplinesc cerințele minime de personal și de infrastructură.

 

CHIȘINĂU | UE

Republica Moldova și UE sunt pregătite să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel record, în timp ce Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare occidentală mai strânsă i-ar putea aduce soarta Ucrainei. Conform unei propuneri a UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare și care a fost consultată de Financial Times, R. Moldova ar urma să își intensifice schimbul de informații, să efectueze exerciții militare comune și să fie inclusă în programul comun de achiziții de armament al blocului – măsuri care ar constitui cel mai serios demers formal de a conecta apărarea națională a țării sale cu partenerii occidentali. Constituția țării proclamă „neutralitatea permanentă” și exclude apartenența la NATO.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: