VIENA
Sondajul „Generații și gen”, realizat de unul dintre programele Universității din Viena, în cooperare cu Academia Austriacă de Științe și Universitatea din Salzburg, ridică mai multe întrebări pentru politicieni și factorii de decizie. Rezultatele sondajului indică faptul că numărul de copii pe care femeile austriece și-ar dori să îi aibă a scăzut la 1,68. Această cifră este în scădere de la 2,1 când a fost realizat un sondaj similar în 2009. În plus, există, de asemenea, un număr tot mai mare de femei austriece care decid să nu aibă copii deloc, potrivit The Local Austria.
HAGA
Olanda poate continua să exporte în Israel piese pentru avioanele de luptă F-35, a decis vineri tribunalul de la Haga. Organizațiile pentru drepturile omului Oxfam Novib, Amnesty International, PAX și The Rights Forum ceruseră instanței să interzică acest lucru în cadrul unei proceduri sumare împotriva statului.
Organizațiile pentru drepturile omului au susținut că statul olandez încalcă dreptul internațional prin furnizarea către Israel de piese pentru echipamente de luptă, știind că Israelul le folosește pentru a încălca principiile fundamentale ale dreptului războiului. Organizațiile reprezintă interesele cetățenilor palestinieni din Gaza devastată de război. Statul olandez a susținut că a făcut o evaluare amplă când a decis să continue furnizarea de piese pentru avioane de luptă. Ministrul Comerțului Extern și Cooperării pentru Dezvoltare nu a stabilit încă faptul că Israelul încalcă dreptul umanitar internațional. Potrivit ministrului, actuala situație de război din Gaza, care a apărut după ce Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, este „foarte complexă” și multe lucruri sunt încă neclare, potrivit NL Times.
HELSINKI
Finlanda va semna luni, 18 decembrie, un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, a anunțat joi guvernul finlandez, pentru a acorda armatei americane un acces larg pe teritoriul țării nordice, în apropierea frontierei sale extinse cu Rusia. Vecina nordică a Rusiei, Finlanda a devenit cel mai nou membru al alianței militare NATO la începutul acestui an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, potrivit Reuters.
„Faptul că nu va fi nevoie să se convină totul separat, face mai ușoară organizarea operațiunilor pe timp de pace, dar mai ales poate fi vitală într-o criză”, a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, reporterilor.
VARȘOVIA
Uniunea Europeană va transfera Poloniei, până la sfârșitul anului, primele 5 miliarde de euro din fondurile înghețate până acum din cauza regreselor democratice ale guvernului precedent, au declarat vineri noul prim-ministru polonez și președintele Comisiei Europene. Banii fac parte dintr-o tranșă mai mare blocată din cauza legilor adoptate de fostul guvern național conservator, care au erodat independența judecătorilor, lucru considerat de Uniunea europeană drept o încălcare a principiului separării democratice a puterilor.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că cele 5 miliarde de euro sosesc simbolic la timp pentru Crăciun. Banii sunt destinați să ajute națiunile UE să se redreseze în urma crizei energetice care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut și să își reducă dependența de combustibilii fosili ruși, potrivit Quartz.
LJUBLJANA
Slovenia intenționează să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale generative în mass-media, asigurându-se că toate mijloacele de informare în masă etichetează conținutul creat cu ajutorul acesteia, potrivit unui proiect de lege săptămâna aceasta. De asemenea, mass-media vor fi obligate să informeze publicul despre modul în care utilizează inteligența artificială generativă și li se va interzice să publice conținut generat de inteligența artificială fără astfel de informații, conform Euractiv.
BUDAPESTA
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri că țara sa va avea multe ocazii în viitor de a întrerupe procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, la o zi după ce schimbarea surprinzătoare a liderului de dreapta a permis unui summit UE să avanseze în ceea ce privește aderarea acestei țări devastate de război la blocul comunitar.
Orbán a petrecut săptămâni întregi declarând cu tărie că țara sa nu va fi de acord ca UE să înceapă discuțiile cu Ucraina cu privire la o eventuală aderare a acesteia, argumentând că o astfel de decizie ar fi catastrofală și că Kievul nu este pregătit să înceapă procesul. Însă joi, la Bruxelles, Orbán a părăsit sala în care liderii celor 27 de state membre ale UE dezbăteau măsura și a permis ca un vot unanim al celor 26 să aprobe începerea discuțiilor de aderare pentru Kiev, relatează Associated Press.
SOFIA | BUDAPESTA
Bulgaria a fost nevoită să elimine taxa impusă pentru tranzitul gazului rusesc către Ungaria și Serbia, în condițiile în care premierul ungar Viktor Orbán a amenințat că se va opune prin veto intrării Bulgariei în zona de vize Schengen, a declarat premierul Nikolai Denkov reporterilor de la Bruxelles, scrie Sofia Globe.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News