Știri din capitalele Europei, 15 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Site-ul X al lui Elon Musk a fost avertizat de UE că s-ar putea confrunta cu amenzi mari după ce autoritățile de reglementare au considerat că sistemul său de etichetare a utilizatorilor este înșelător și încalcă normele sale de referință privind rețelele sociale. Musk a răspuns: „Așteptăm cu nerăbdare o luptă publică în instanță”.

Ramura executivă a UE a declarat că X a încălcat legea în trei domenii: a înșelat utilizatorii prin acordarea de bife albastre – anterior o modalitate de a semnala fiabilitatea unui cont – conturilor care nu prezintă încredere; nu a oferit cercetătorilor acces la date disponibile publicului, cum ar fi postările; și a gestionat o bibliotecă de publicitate inadecvată, care împiedică cercetătorii să analizeze anunțurile de pe platformă, inclusiv pe cele deliberat înșelătoare, precizează The Guardian.

 

PARIS

Premierul francez demisionar Gabriel Attal a reușit sâmbătă să iasă învingător din furtuna politică care a cuprins guvernul său, devenind liderul grupului parlamentar centrist aparținând partidului Renaissance al președintelui Emmanuel Macron. Deputații partidului Renaissance, care fac parte din coaliția Ensemble a partidelor care îl susțin pe președintele francez, au votat pentru Attal – care a candidat fără opoziție – sâmbătă dimineața. Attal urmează să își piardă funcția actuală după ce partidul lui Macron a ocupat locul al doilea în alegerile anticipate care s-au încheiat duminică. Cu toate acestea, noul post al lui Attal îi va permite să revină ca jucător-cheie pentru liberalii din parlament, scrie POLITICO.

 

BUDAPESTA

Uniunea Europeană trebuie să implice Rusia dacă dorește să construiască o „arhitectură de securitate durabilă”, a declarat miercuri ministrul ungar pentru Afaceri Europene, János Bóka, într-un interviu acordat pentru Euronews.

„Dacă dorim să construim o arhitectură de securitate durabilă pentru deceniile următoare, cumva, relația dintre Europa și Rusia trebuie să fie elaborate”, a spus Bóka. Vinerea trecută, prim-ministrul Viktor Orbán a stârnit reacții negative din partea liderilor UE atunci când i-a făcut o vizită surpriză președintelui rus Vladimir Putin la Moscova, ca parte a ceea ce premierul ungar descrie drept „Misiunea de pace 3.0”. Întâlnirea cu Putin a urmat unei călătorii în Ucraina pentru discuții similare cu președintele Volodimir Zelenski.

 

TALINN | UNIUNEA EUROPEANĂ

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a demisionat de la conducerea țării baltice pentru a deveni șefa politicii externe a Uniunii Europene în cursul acestui an. Kallas, prima femeie prim-ministru al Estoniei, și-a prezentat luni demisia oficială președintelui Alar Karis în cursul unei scurte reuniuni la Palatul Prezidențial din Tallinn, relatează The Associated Press.

Sub conducerea lui Kallas, în vârstă de 47 de ani, Estonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători europeni ai Ucrainei după invazia rusă la scară largă din februarie 2022. Aceasta îl va înlocui pe Josep Borrell, care a fost șeful politicii externe a UE din 2019.

 

VARȘOVIA

Polonia intenționează să își majoreze cheltuielile de apărare la 5% din PIB în 2025, a declarat ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, în timp ce țara se redresează în contextul războiului din Ucraina vecină. Într-un interviu acordat vineri pentru Bloomberg TV, Sikorski a declarat că fostul președinte al SUA și prezumtivul candidat republican Donald Trump a avut „dreptate să insiste că aliații ar trebui să cheltuiască mai mult”.

Presiunea aplicată în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă, împreună cu invazia Rusiei în Ucraina începută în 2022 și conducerea actualei administrații americane, au condus la o situație în care în prezent 23 din 32 de membri NATO cheltuiesc cel puțin 2% din producția lor economică pentru apărare, a spus acesta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: