BERLIN
Olaf Scholz, cel mai lipsit de popularitate cancelar al Germaniei, primește tot mai multe apeluri din partea social-democraților (SPD) să se retragă și să-l lase pe ministrul său al Apărării, Boris Pistorius, să conducă partidul de centru-stânga în alegerile federale de anul viitor.
Germania urmează să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie, după ce coaliția tripartită a lui Scholz, formată din SPD, Partidul Verzilor și neoliberalii din Partidul Liber Democrat (FDP), s-a prăbușit săptămâna trecută după luni de lupte interne, scrie Reuters.
PARIS
Franța se confruntă cu o creștere alarmantă a violenței legate de droguri, de la crime în Marsilia la confruntări în orașe mai mici. În timp ce rețelele criminale prosperă, guvernul a declarat lupta împotriva traficului de droguri drept o „problemă națională” – însă experții avertizează că situația ar putea depăși capacitatea de control a forțelor de ordine, potrivit France24.
MADRID
La două săptămâni după inundațiile devastatoare din Spania, oamenii de știință au vizitat zona afectată pentru a investiga cauzele și a preveni dezastrele viitoare, în timp ce partidele politice dau vina unele pe altele pentru gestionarea greșită a crizei.
Experții spun că gestionarea unei situații de urgență de o asemenea amploare necesită o coordonare strânsă între autoritățile regionale și naționale. În timp ce fiecare nivel de guvernare are propriul rol, se așteaptă ca guvernul regional să preia conducerea.
Conform Statutului de autonomie, președintele Valenciei, Carlos Mazón, este responsabil pentru emiterea alertei de urgență. Cu toate acestea, alerta a fost trimisă către dispozitivele mobile abia după ora 20:00, când multe sate erau deja inundate. Mazón a fost de negăsit timp de mai multe ore în acea seară. Acum, după ce criza imediată a trecut, apar tensiuni politice cu privire la posibilitatea ca guvernul central să fi trebuit să intervină direct și să preia controlul asupra situației, conform Euronews.
LONDRA
Perspectivele financiare pentru sectorul învățământului superior din Anglia s-au deteriorat de la începutul anului, necesitând ca universitățile să ia măsuri „îndrăznețe și transformative” pentru a evita intrarea în faliment, potrivit autorității de reglementare. Se preconizează că aproape trei sferturi dintre aceste instituții vor fi deficitare în anul universitar care începe în septembrie 2025, ca urmare a unei scăderi de 3,4 miliarde de lire sterline a veniturilor nete în întregul sector, potrivit unui raport publicat vineri de Office for Students.
Autoritatea de reglementare a dat vina pe recrutările slabe de studenți. Raportul sporește temerile legate de o criză financiară iminentă în acest sector, la doar câteva săptămâni după ce guvernul a anunțat că va crește plafonul taxelor de școlarizare anul viitor pentru prima dată din 2017, precizează Financial Times.
VARȘOVIA
Coaliția Civică aflată la putere în Polonia va organiza un scrutin în cursul lunii următoare pentru a decide dacă primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, sau ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, va fi candidatul său la președinție la alegerile de anul viitor, potrivit Bloomberg.
Coaliția premierului Donald Tusk a preluat puterea la sfârșitul anului trecut, promițând să readucă Polonia în centrul Europei după opt ani turbulenți de guvernare naționalistă. Însă a întâmpinat dificultăți în încercarea de a depăși rezistența președintelui Andrzej Duda, un aliat al fostului guvern al cărui mandat se încheie în august 2025, față de agenda sa legislativă.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News