Știri din capitalele Europei, 16 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Prețul locuințelor din Ungaria și Estonia s-a triplat în ultimul trimestru din 2024 până în 2010 – iar chiriile cresc și ele. Conform celor mai recente cifre Eurostat, UE se confruntă cu o tendință continuă de creștere a costurilor locuințelor.

În ultimele trei luni din 2024, prețurile locuințelor din UE au crescut cu 4,9%, în timp ce chiriile au crescut cu 3,2% față de aceeași perioadă din 2023. Și în 2024, în timp ce prețurile locuințelor au crescut mai puțin decât inflația în șapte țări UE (Germania, Franța, Luxemburg, Austria, România, Finlanda și Suedia), acestea au depășit inflația în toate celelalte state membre, scrie Euronews.

 

PARIS

În timp ce, în 1990, Franța se afla pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata de supraviețuire a copiilor, acum se află printre cele mai slabe. Nivelul acesteia de mortalitate infantilă se situează pe locul 23 între cele 27 de state ale Uniunii Europene, între Polonia și Bulgaria. Statisticile sumbre ascund suferința părinților celor 2.700 de copii (1 din 250) care, în 2024, au murit înainte de vârsta de un an, aproape trei din patru murind în prima lună.

În mod surprinzător, deși cauzele reapariției mortalității infantile au fost identificate, impactul lor nu a fost evaluat în mod clar. În general, acestea se împart în două categorii: organizatorice, cu funcționarea continuă a micilor maternități slab echipate, care suferă de o lipsă gravă de medici, moașe și îngrijitori; și sociale și societale, cu creșterea numărului de sarcini târzii sau cu risc ridicat legate de obezitate, consumul de alcool, consumul de droguri, fumatul, sărăcia și inegalitățile sociale, potrivit Le Monde.

 

PRAGA

Birocrația UE amenință nu doar creșterea economică, ci și securitatea, afirmă premierul ceh. Sarcina crescândă a reglementărilor din Europa nu mai reprezintă doar o frână pentru creșterea economică, ci și o amenințare la adresa securității, a avertizat marți prim-ministrul ceh Petr Fiala în cadrul conferinței „Cehia la răscruce de drumuri” de la Praga. Fiala a criticat reglementarea excesivă din UE, susținând că aceasta împiedică competitivitatea și prezintă riscuri mai generale.

Fiala consideră actuala schimbare care are loc la Bruxelles drept o oportunitate, susținând că europenii au început să înțeleagă care este problema și sunt mai motivați decât înainte să facă ceva în această privință, conform Euractiv.

Acesta a criticat, de asemenea, obiectivul climatic propus de Comisia Europeană pentru 2040 – o reducere cu 90% a emisiilor față de nivelurile din 1990 – pe care l-a calificat drept „nerealist” și care pune „o presiune disproporționată asupra industriei noastre”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: