Știri din capitalele Europei, 16 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | BALCANII DE VEST

Liderii din Uniunea Europeană și din Balcanii de Vest vor organiza luni un summit la Tirana pentru a discuta calea de aderare la blocul comunitar pentru cele șase țări din regiune. Principalele subiecte ale discuțiilor anuale – numite Procesul de la Berlin – sunt integrarea Balcanilor de Vest într-o piață unică și sprijinirea transformării lor ecologice și digitale, conform Quartz.

 

BRUXELLES

Comisia Europeană își triplează asistența umanitară pentru Gaza, în condițiile în care blocul comunitar este supus unor presiuni tot mai mari pentru a prezenta o politică coerentă privind criza dintre Israel și Gaza.  Executivul UE își va majora finanțarea umanitară pentru Gaza de la 25 de milioane de euro la 75 de milioane. Anunțul a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice purtate sâmbătă între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, care este una dintre principalele personalități internaționale care au cerut reținere din partea Israelului ca răspuns la atacul Hamas, relatează POLITICO.

 

PARIS

Muzeul Luvru din Paris și Palatul Versailles au evacuat sâmbătă vizitatorii și personalul după ce au primit amenințări cu bombă. Guvernul a plasat Franța în stare de alertă maximă de securitate după o înjunghiere mortală într-o școală de către un presupus extremist. Serviciul de comunicare al Muzeului Luvru a declarat că nimeni nu a fost rănit și că nu a fost raportat niciun incident. Fostul palat regal de la Versailles a primit, de asemenea, o serie de amenințări, a declarat un purtător de cuvânt al poliției naționale. Palatul și grădinile au fost evacuate în timp ce poliția a examinat zona, a declarat purtătorul de cuvânt, relatează Euronews.

 

HAGA

Medicii olandezi sunt preocupați de numărul tot mai mare de celebrități și influenceri care răspândesc sfaturi de sănătate pe rețelele de socializare. De cele mai multe ori, aceste persoane nu au cunoștințe medicale care să le susțină afirmațiile, ceea ce poate avea consecințe grave. De asemenea, este important să ne amintim că aceștia câștigă bani din suplimentele și produsele pe care le promovează.

O evoluție îngrijorătoare este cea a influencerilor care încurajează contracepția naturală. În timpul verii, clinicile de avort au raportat un număr tot mai mare de tinere cu sarcini neplanificate, dintre care multe au declarat că folosesc contracepția naturală. Numărul de avorturi a fost cu 15% mai mare anul trecut decât în 2021, potrivit NL Times.

Tot in Olanda, procuratura a amendat vineri patru companii olandeze și opt persoane fizice pentru încălcarea sancțiunilor prin participarea la construcția podului rusesc din Crimeea între 2014 și 2017. Ancheta a început în 2017, după ce ziarul olandez De Gelderlander a dezvăluit implicarea companiilor în construcția podului.

„Acțiunile companiilor au subminat scopul și eficiența sancțiunilor internaționale. Podul din Crimeea a fost construit parțial prin cunoștințe și expertiză olandeză”, a scris procuratura într-un comunicat de presă, conform Euractiv.

 

MADRID

Barcelona își închide centrul orașului pentru navele de croazieră. Acestea nu vor mai avea voie să acosteze la docurile din nordul orașului, Muelle Barcelona Norte, sau la World Trade Centre. În schimb, acestea vor fi obligate să se oprească la cheiul Moll d’Adossat, la sud de capitala Cataloniei – la 30 de minute de mers cu autobuzul de legătură din centrul orașului. De asemenea, va fi aplicat un plafon zilnic mai strict de șapte nave de croazieră pe zi, față de zece, pentru a contribui la combaterea poluării și a turismului excesiv, scrie Euronews.

 

ATENA

Partidul conservator de guvernământ din Grecia, Noua Democraţie (ND), a câştigat majoritatea regiunilor în al doilea tur al alegerilor locale de duminică, dar a pierdut Atena şi Tesalia, care au fost grav afectate de inundaţii în septembrie, potrivit Ministerului de Interne, conform Agerpres.

 

OSLO

Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere, membru al Partidului Laburist, va anunța luni o remaniere a cabinetului, a anunțat biroul său într-o scurtă declarație, după ce timp de câteva zile presa a relatat că schimbările în guvern sunt iminente. Anunțul vine la cinci săptămâni după alegerile municipale și regionale în care laburiștii s-au clasat pe locul al doilea, în urma conservatorilor, fiind pentru prima dată din 1924 când grupul de stânga nu a reușit a se plasa pe primul loc la un vot la nivel national, conform Reuters.

 

VARȘOVIA

Exit-poll-urile de la alegerile de duminică din Polonia sugerează că cele trei partide de opoziție au mari șanse să formeze un guvern de coaliție, deși partidul conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a ieșit învingător, într-un rezultat care s-ar putea dovedi decisiv pentru echilibrul de putere în UE, întrucât cei opt ani de guvernare ai partidului național-conservator PiS ar putea fi pe cale să se încheie, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: