VIDEO Radu Oprea, ministrul Economiei: Programul Construct Plus – valoare de 150 de milioane de euro în 2024

Invitat în direct la emisiunea Puterea Știrilor, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a vorbit despre programe în derulare, în special despre Construct Plus, care se referă la firmele producătoare de materiale de construcții.

„Acesta începe din 8 aprilie și va fi deschis o lună de zile, pentru a putea depune toate proiectele prin care cei care lucrează în zona materialelor de construcții doresc să obțină finanțare din partea statului român. Această schemă de ajutor de stat a apărut dintr-o necesitate. Ne-am uitat cu foarte mare atenție pe deficitul balanței comerciale și am constatat că suntem angrenați astăzi în proiecte foarte mari de construcții. Ne uităm și pe datele statistice la INS. Creșterea economică are unul dintre ca pilon de bază, unul dintre pilonii de bază construcțiile. Toate marile proiecte de infrastructură, că vorbim despre autostrăzi sau despre căi ferate, că vorbim despre investițiile care se fac în modernizarea comunelor și orașelor din România, toate au nevoie de materiale de construcții. Aveam un deficit de 8 miliarde, este evident că trebuie să profităm de acești bani europeni și de dinamica pe care o are acest sector al construcțiilor și să-l maximizăm”, a afirmat ministrul.

Schema aceasta de ajutor, a explicat Radu Oprea, vine în sprijinul celor care produc materiale de construcții, așa încât să nu mai fim nevoiți să importăm.

„Este un avantaj foarte mare și pentru constructori, pentru că de foarte multe ori se plâng de termenele lungi de livrare pe care le au, de faptul că trebuie să importe, de faptul că trebuie să importe mai mult decât au nevoie într-un anumit moment și atunci taxa pe valoare adăugată este mai mare. Deci sunt avantaje foarte mari atât pentru economie în general, cât și pentru constructori în mod particular. Bugetul de anul acesta este de 150 de milioane de euro, este o schemă de ajutor de stat multi-anuală, pe 4 ani de zile. Bugetul total este de 600 de milioane de euro. Eu cred că vor fi proiecte semnificative depuse pe această schemă de ajutor de stat. Mai are un mare avantaj. Aceasta împreună cu InvestAlim, schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole care este gestionată de către Ministerul Agriculturii, duce la o dezvoltare echitabilă și corectă a României, pentru că genul acesta de industrii, că vorbim de materiale de construcții sau de procesarea produselor agroalimentare, merg și în zonele mai puțin dezvoltate ale României”, a explicat Radu Oprea.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: