Știri din capitalele Europei, 17 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Potrivit unui sondaj de opinie publicat miercuri de UE, interesul europenilor pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European este semnificativ mai mare decât înaintea ultimului scrutin, desfășurat în urmă cu cinci ani, sărăcia, sănătatea, locurile de muncă și apărarea fiind considerate principalele teme de campanie, precizează Reuters.

60% dintre respondenți au declarat că sunt foarte sau oarecum interesați de acest vot, care are loc între 6 și 9 iunie, comparativ cu 49% înainte de alegerile din 2019, potrivit sondajului Eurobarometru. Migrația ilegală nu este prioritatea principală a alegătorilor europeni, în ciuda importanței pe care a avut-o în mass-media și în campaniile politice ale partidelor de dreapta în ultimul an. Pentru alegătorii din Italia, unde migrația ilegală din Tunisia prin Marea Mediterană a crescut anul trecut, precum și pentru cei din Ungaria, Portugalia, România și Slovacia, prioritatea principală sunt locurile de muncă și de susținerea economiei, conform The Guardian.

 

PARIS | BUCUREȘTI

Sculptorul român Constantin Brâncuși, cunoscut ca fiind unul dintre pionierii sculpturii moderne, beneficiază de cea mai mare retrospectivă a sa la Centrul Pompidou din Paris, cu aproape 200 de sculpturi expuse, conform Euronews.

Cu aproape 200 de sculpturi, alături de fotografii, desene, filme, arhive, instrumente și mobilier din atelierul său, expoziția oferă o privire intimă asupra vieții artistului, unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX. De asemenea, expoziția pune lucrările găsite în atelierul lui Brâncuși în dialog cu alte piese împrumutate de la instituții importante din întreaga lume, printre care Tate Modern, MoMa, Guggenheim, Art Institute of Chicago, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă din Craiova.

 

HAGA

Zăcământul de gaze Groningen se închide definitiv. La începutul acestei luni, Senatul olandez a dorit să amâne examinarea legii care reglementează închiderea, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea aprovizionării cu gaze. Însă marți, majoritatea din Camera inferioară a Parlamentului a aprobat legea, relatează NL Times. Amenințarea de a întârzia închiderea definitivă a zăcământușui, care a adus o mulțime de bani trezoreriei olandeze și, de asemenea, i-a lăsat pe localnici să se confrunte cu cutremure timp de zeci de ani, a dus la consternare și neîncredere în rândul locuitorilor din Groningen.

 

MADRID

Spania va pune în curând în aplicare o repartizare obligatorie a minorilor imigranți în toate regiunile țării pentru a atenua marea presiune asupra Insulelor Canare, unde sute de persoane sosesc în fiecare an de pe coastele Africii de Vest, potrivit Euractiv.

 

ATENA

Navele au rămas andocate în porturile grecești, iar serviciile de transport feroviar au fost oprite miercuri, în timp ce lucrătorii din transporturi s-au alăturat grevei de 24 de ore a angajaților din sectorul privat, care cer salarii mai mari pentru a face față creșterii costurilor de trai.

Șoferii de autobuz și de taxi au renunțat, de asemenea, să lucreze timp de câteva ore, ca parte a acțiunii sindicale declanșate de cel mai mare sindicat din sectorul privat din Grecia, GSEE, potrivit Reuters.

 

VARȘOVIA

Până la 578 de persoane, inclusiv politicieni din opoziție și posibil personalități importante din tabăra de guvernare de atunci, au fost monitorizate prin intermediul programului de spionaj Pegasus în timpul guvernării conservatoare anterioare, a declarat marți ministrul polonez al Justiției și procurorul general Adam Bodnar.

Raportul procurorului general, înaintat Parlamentului și publicat pe site-ul Senatului, se referă la perioada 2017-2022, când la putere se afla guvernul conservator Lege și Ordine (PiS). Informații anterioare neconfirmate de Citizen Lab și de alte surse au indicat că au fost vizate personalități proeminente din opoziție și a premierului de atunci Mateusz Morawiecki și, posibil, a președintelui Andrzej Duda. Acesta din urmă a fost reticent în a comenta raportul procurorului, menționând că au apărut „o mulțime de zvonuri, jumătăți de adevăr și neadevăruri” cu privire la utilizarea Pegasus de către guvernul anterior, conform Euractiv.

 

CHIȘINĂU

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, precum şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a fost anunțat marți, 16 aprilie. Curtea Constituţională a dat marţi undă verde pentru organizarea referendumului constituţional privind aderarea la UE. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteţi pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituţia urmează să fie completată cu un nou capitol: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Scopul referendumului şi al modificării Constituţiei, declarat de autorităţi, este stipularea aspiraţiilor de integrare europeană, stabilirea direcţiei de orientare spre spaţiul european de valori, precum şi stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI Alegerile prezidenţiale din R. Moldova vor avea loc la 20 octombrie

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: