Știri din capitalele Europei, 17 august

 

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană a scăzut cu aproape 3% în primul trimestru al anului 2023, chiar dacă economia blocului a înregistrat o ușoară creștere, a anunțat miercuri agenția de statistică Eurostat. Emisiile UE în trimestrul ianuarie-martie s-au ridicat la 941 de milioane de tone metrice de echivalent CO2, în scădere cu 2,9% față de anul precedent, în timp ce economia a crescut cu 1,2% în ritm anual, relatează Reuters.

 

De asemenea, Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu R. Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus. Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus.

CITEȘTE ȘI CE redirecționează fonduri către Ucraina și R. Moldova, prevăzute inițial pentru Rusia și Belarus

 

MADRID

Un incendiu de vegetație care a izbucnit miercuri într-un parc național muntos de pe insula spaniolă Tenerife s-a extins pe 1.800 de hectare în 24 de ore, timp în care pompierii s-au luptat să stăpânească focul în condiții de teren dificil. Perimetrul incendiului s-a extins până la 22 de kilometri prin păduri uscate care acoperă ambele flancuri ale unor râpe abrupte din apropierea vulcanului Mount Teide – cel mai înalt vârf din Spania – îngreunând accesul în zonă, scrie Reuters.

De asemenea, tot în Spania, Partidul Socialist a obținut joi sprijinul partidelor separatiste catalane în camera inferioară a Parlamentului pentru candidatul său la funcția de președinte al Camerei Deputaților, o evoluție care ar putea duce la prima sa victorie în încercarea de a forma un nou guvern, potrivit Reuters.

 

BERLIN

Ploile abundente din anumite părți ale Germaniei au provocat inundații și au dus la zeci de anulări de zboruri pe aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din țară și un important hub european, au anunțat joi autoritățile. Administrația aeroportului a declarat că mari cantități de apă s-au acumulat pe pistă miercuri seară, iar manipularea la sol a fost suspendată timp de mai bine de două ore, potrivit AP.

 

VIENA

Prețurile pentru multe produse alimentare obișnuite din Austria au crescut cu 20% sau mai mult – unele dintre ele înregistrând o creștere de 30-40% din februarie 2021, potrivit unui calcul comparativ realizat de cotidianul Heute. Rata generală a inflației pentru Austria a fost de 8,55% în 2022, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a afectat aprovizionarea cu energie și a perturbat transporturile de alimente atât din Rusia, cât și din Ucraina. În 2023, inflația austriacă se situează în jurul valorii de 7-8%. Dar acest lucru maschează creșterea prețurilor la alimente, care au fost mult mai mari, potrivit The Local Austria.

 

LONDRA

Cel puțin 150 de persoane au fost văzute sosind în bărci mici pe țărmurile din Kent miercuri, pe fondul unor condiții mai calme pe Canalul Mânecii. Ministerul de Interne britanic nu a publicat încă cifre oficiale privind numărul de sosiri de miercuri. Trecerile cresc adesea în timpul vremii favorabile, care se așteaptă să continue. Până în prezent, în acest an, cifrele oficiale centralizate de BBC arată că 16.790 de persoane au ajuns în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici.

În altă ordine de idei, British Museum a anunțat miercuri că un membru al personalului său a fost concediat după ce s-a constatat că obiecte care datează încă din secolul al XV-lea î.Hr. lipseau, fuseseră furate sau deteriorate. Muzeul a precizat că a ordonat, de asemenea, o revizuire independentă a securității și un „program viguros de recuperare a obiectelor dispărute”, potrivit AP.

 

BERNA

Pasagerii care călătoresc cu trenul între nordul și sudul Elveției vor fi nevoiți să evite cel mai lung tunel feroviar din lume și să se întoarcă la traseul pitoresc mai lung timp de câteva luni, au anunțat autoritățile feroviare, după ce un tren de marfă a deraiat și a distrus calea ferată. 16 vagoane care au sărit de pe șine în deraierea de joia trecută au rămas blocate în interiorul tunelului Gotthard, lung de 57 km, în regiunea Ticino din sudul țării. Nimeni nu a fost rănit, dar pagubele au fost considerabile. Tunelul este o arteră crucială pentru bunuri și mărfuri, în special între Germania la nord și Italia la sud. În 2022, mai mult de două treimi din traficul feroviar de marfă care traversează Alpii a trecut prin tunel, potrivit guvernului elvețian, relatează The Guardian.

 

VILNIUS

Lituania a decis miercuri să închidă temporar două dintre cele șase puncte de control pe care le are cu Belarus în cursul acestei săptămâni, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu vecinul său estic, un aliat al Rusiei. Guvernul lituanian a declarat că punctele de trecere de la Tverecius și Sumskas vor fi închise, iar traficul va fi deviat către punctul de control de frontieră Medininkai, care este cel mai mare dintre cele șase puncte de control ale Lituaniei, conform AP.

 

SOFIA

Cabinetul bulgar a adoptat o decizie prin care aprobă ca Bulgaria să se alăture eforturilor G7 de a oferi sprijin pe termen lung Ucrainei în domeniul securității, așa cum se menționează în declarația comună a G7 din iulie 2023, a anunțat serviciul de informații al Guvernului, potrivit Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL