Știri din capitalele Europei, 17 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Liderii Uniunii Europene vor organiza marți un summit de urgență, în contextul în care îngrijorarea că războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas ar putea alimenta tensiunile intercomunitare din Europa și ar putea aduce mai mulți refugiați în căutare de adăpost.

Liderii vor încerca, de asemenea, să restabilească o oarecare ordine după ce o serie de mesaje pe rețelele de socializare, declarații și vizite ale oficialilor UE au semănat confuzie cu privire la intențiile blocului celor 27 de națiuni după ce Hamas a atacat sudul Israelului la 7 octombrie, declanșând un nou conflict în Gaza, potrivit AP.

 

BRUXELLES

Un atacator a ucis două persoane de naționalitate suedeză în apropierea centrului Bruxelles-ului luni seara, 16 octombrie, în ceea ce oficialii belgieni au condamnat drept un „atac terrorist”. Acest lucru a dus la ridicarea nivelului de amenințare teroristă. Este vorba despre cel mai ridicat nivel din 2016 până astăzi, scrie Euractiv.

 

BERLIN

Germania va introduce controale la granița cu Elveția ca urmare a presiunilor pentru reducerea fluxurilor de migrație ilegală. Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a promis, de asemenea, că va introduce luni controale staționare la frontiera cu Polonia și Republica Cehă, conform Euractiv.

 

VIENA

În timp ce ministrul austriac de Finanțe, Magnus Brunner, se pregătește să țină miercuri discursul său despre buget în Consiliul Național, dezbaterea privind vârsta de pensionare a reintrat în discuție. Calculele indică o creștere a cheltuielilor guvernamentale pentru pensii în următorii ani.

Criticii atrag atenția că pensiile reprezintă deja cea mai mare parte a bugetului de stat. În plus, speranța de viață este în creștere. Pentru mulți, o soluție logică pentru a atenua presiunea asupra sistemului este creșterea vârstei legale de pensionare.

Holger Bonin, directorul Institutului pentru Studii Avansate (IHS), a sugerat că ar trebui luată în considerare cel puțin o vârstă de pensionare de 67 de ani. Cu toate acestea, subiectul este extrem de nepopular, iar politicienii s-au ferit de astfel de propuneri în Austria, relatează The Local Austria.

 

MADRID

Recunoașterea statului palestinian este una dintre condițiile pentru ca platforma de stânga Sumar să semneze un acord de coaliție cu premierul în exercițiu Pedro Sánchez, a declarat luni purtătorul de cuvânt al grupului, Ernest Urtasun, precizând că nu ar trebui să fie nevoie să se aștepte o poziție comună a UE, potrivit Euractiv.

 

ROMA

Prim-ministrul Giorgia Meloni vrea să sprijine familiile numeroase, să reducă taxele și să pună mai mulți bani în buzunarele celor cu salarii mici și medii. Guvernul Italiei și-a anunțat luni bugetul pentru 2024, stabilind o nouă serie de măsuri fiscale în valoare de aproximativ 24 de miliarde de euro sub formă de reduceri de impozite și de creștere a cheltuielilor.

Spre îngrijorarea unor experți, deja preocupați de finanțele publice deficitare ale Italiei, aceste măsuri vor necesita împrumuturi suplimentare de 15,7 miliarde de euro, conform Euronews.

 

ATENA | ANKARA

Pe fondul tulburărilor actuale din Orientul Mijlociu, premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au discutat luni la telefon despre stabilitatea și securitatea regională, depășind problemele de ordin greco-turc.

Cei doi lideri au luat legătura la sugestia lui Mitsotakis pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la situația din Orientul Mijlociu în urma atacului terorist al Hamas și a represaliilor Israelului. Toți actorii majori din regiune, inclusiv SUA, care și-au asumat rolul cel mai activ, au încercat să prevină o escaladare necontrolată în ultimele zile, la fel ca Atena și Ankara. Această extindere a agendei contactelor dintre Mitsotakis și Erdogan este văzută, de asemenea, ca o dovadă a unui nivel mult mai bun de comunicare între cele două părți, scrie Ekathimerini.

 

VARȘOVIA

Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a obținut cele mai multe voturi la alegerile naționale de duminică, dar nu a reușit să obțină o majoritate, au arătat marți rezultatele oficiale finale, confirmând că opoziția liberală și pro-UE este pe cale să formeze următorul guvern.

Rezultatele oficiale din toate districtele de vot au atribuit PiS, un partid naționalist și conservator din punct de vedere social, 35,38% din voturi, în timp ce Coaliția Civică (KO), de orientare liberală, s-a clasat pe locul al doilea, cu 30,70%, conform Reuters.

 

SOFIA

Bulgaria a impus taxe punitive operațiunilor de petrol și gaze deținute de ruși, în încercarea de a le reduce profitabilitatea și de a le forța pe acestea și pe cumpărătorii lor europeni să caute alte opțiuni, potrivit unor oficiali guvernamentali.

Sofia a introdus vineri o acciză de 10 euro pentru fiecare megawatt-oră de gaz rusesc tranzitat, la câteva zile după ce a sancționat rafinăria Lukoil, deținută de ruși, de la malul Mării Negre, cu o taxă de 60% pe profit. Scopul principal al ambelor măsuri a fost de a-i scoate pe ruși de pe piața europeană, au declarat oficialii, potrivit Financial Times.

 

CHIȘINĂU

La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a IV-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare se reunesc pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova: suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

CITEȘTE ȘI Chișinăul găzduiește cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: