Știri din capitalele Europei, 18 august

UNIUNEA EUROPEANĂ

În prezent, depozitele de gaze din întreaga Europă sunt umplute la o capacitate de aproape 90%, atingând astfel un obiectiv obligatoriu pentru a garanta că întregul continent va putea să se alimenteze cu energie electrică pe timp de iarnă cu câteva luni în plus, relatează Euronews.

 

PARIS

Patru persoane au fost arestate și acuzate de omor prin imprudență în Franța, în urma scufundării  unei ambarcațiuni cu imigranți în Canalul Mânecii. Șase bărbați au murit după ce ambarcațiunea la bordul căreia se aflau s-a scufundat sâmbătă în apropiere de Calais. Alte peste 50 de persoane au fost salvate de gărzile de coastă franceze și britanice. Judecătorii francezi ar lua în considerare și alte acuzații împotriva suspecților irakieni și sudanezi, potrivit BBC.

 

BERLIN

Majoritatea nemților sunt nemulțumiți de conducerea cancelarului Olaf Scholz, pentru prima dată de la preluarea mandatului în 2021, a arătat vineri un sondaj de opinie, care a pus capăt unei săptămâni de tensiuni în cadrul coaliției tripartite pe care o conduce, din cauza cheltuielilor. 51% dintre respondenți, potrivit sondajului comandat de ZDF, au declarat că nu sunt mulțumiți de activitatea cancelarului. Doar 43% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de activitatea lui Scholz în fruntea unei coaliții între SPD – formațiunea sa de centru-stânga – liberalii din FDP și Verzii. 6% dintre respondenți s-au declarat indeciși.

În altă ordine de idei, Germania și Israelul au încheiat un acord care va permite țării europene să achiziționeze sistemul avansat de apărare antirachetă Arrow 3 de la națiunea din Orientul Mijlociu, încheind astfel o serie de negocieri care durează din aprilie. Acordul, în valoare de 3,2 miliarde de euro, a fost încheiat doar după ce a fost aprobat de SUA, potrivit anunțului făcut joi de Ministerul israelian al Apărării, întrucât sistemul de apărare antirachetă a fost dezvoltat în comun de Israel și Statele Unite, potrivit Euronews.

 

VIENA

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena prognozează până la 80 de zile caniculare pe an până la sfârșitul secolului, față de media actuală de 40, ceea ce va avea un impact sporit asupra sănătății mintale. Aceștia au constatat că zilele cu temperaturi de 30C sau mai mari provoacă, de obicei, iritabilitate și oboseală sporită, ceea ce poate duce la depresie și la performanțe mentale mai slabe, conform The Local Austria.

 

ȚĂRILE BALTICE

Prim-miniștrii din Lituania, Letonia și Estonia au precizat joi, într-un comunicat comun, că se alătură Declarației G7 de susținere a Ucrainei. „Credem cu tărie că numai aderarea la NATO va oferi Ucrainei garanțiile de securitate și un factor de descurajare credibil, necesar pentru a evita viitoarele agresiuni ale Rusiei expansioniste”, au afirmat aceștia în declarația comună, potrivit Baltic Times.

 

SOFIA

Un consilier din Statele Unite, finanțat de guvernul american, va asista Ministerul Apărării și Forțele Aeriene din Bulgaria în implementarea proiectului de achiziție a unui nou tip de avion de luptă F-16, a anunțat Ministerul Apărării la 17 august. Activitatea consilierului se va axa pe politică, planificare, infrastructură, logistică, întreținere și creșterea interoperabilității aviației de luptă a Bulgariei cu aliații din NATO, a precizat ministerul, precizează Sofia Globe.

De asemenea, un atac asupra unui monument al Armatei Sovietice a avut loc noaptea trecută la Sofia. Tinerii au spart cu un ciocan placa de pe monumentul cunoscut sub numele de MOCHA – Monumentul Armatei Roșii ocupante, și au atacat cu fum și tabăra de corturi pe care partidul socialist democratic „Levitsata” o instalase acolo pentru a păzi monumentul, relatează Novinite. Patru persoane au fost reținute după atacul asupra taberei de corturi, informează Ministerul de Interne.

 

KIEV | WASHINGTON

Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru apărarea împotriva invaziei rusești. Acest lucru se va realiza de îndată ce se va finaliza pregătirea piloților, a declarat joi un oficial american. Ucraina a solicitat îndelung avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, conform Reuters.

 

CITEȘTE ȘI SUA aprobă trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL