SUA aprobă trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos

F 16 avion MAPN
Sursa foto: MApN

Statele Unite a aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA, citat de Reuters.

Ucraina a cerut în mod repetat avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a ruşilor.

Washingtonul a dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei şi Ţărilor de Jos că Statele Unite va grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina când piloţii sunt instruiţi, a afirmat oficialul, conform news.ro.

Danemarca şi Ţările de Jos au cerut, recent, aceste asigurări. SUA trebuie să aprone transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie de 11 ţări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării în exerciţiu din Danemarca Troels Poulsen a afirmat, în luna iulie, că ţara speră să vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.

Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor danez şi olandez asigurându-i că solicitările vor fi aprobate, a afirmat oficialul SUA.

”Vă scriu pentru a exprima sprijinul complet al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor F-16 către Ucraina, cât şi pentru instruirea piloţilor ucraineni de către instructori calificaţi pentru F-16”, a arătat Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali, o copie a acesteia fiind văzută de Reuters.

Blinken a afirmat că ”rămâne de importanţă vitală ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti în desfăşurare şi încălcării suveranităţii sale”.

El a spus că aprobarea cererilor ar permite Ucrainei să ”profite de noile sale capacităţi imediat ce prima serie de piloţi termină instruirea”.

Preşedintele SUA Joe Biden a sprijinit programele de instruire pentru piloţi ucraineni pe F-16 în luna mai. Pe lângă antrenamentele din Danemarca, un centru de instruire urma să fie amenajat în România.

Kievul nu va putea opera avioanele de luptă americane F-16 în această toamnă şi iarnă, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene Iuri Ihnat, miercuri seară, la televiziunea ucraineană.

Oficiali ai SUA au afirmat, în privat, că avioanele F-16 nu ar fi fost de prea mare ajutor Ucrainei în actuala contraofensivă şi nu vor reprezenta un element revoluţionar când vor ajunge, date fiind sistemele de apărare anti-aeriană ruseşti şi spaţiului aerian disputat deasupra Ucrainei.

Avioanele F-16 sunt fabricate de Lockheed Martin.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL