PARIS
După câteva zile de ploi abundente, inundații masive au provocat vineri pagube serioase și întreruperi ale alimentării cu energie electrică în unele părți din regiunea muntoasă sud-estică a Franței, deși nu au fost raportate imediat victime. Joi, autoritatea meteorologică franceză Météo France a emis o alertă roșie de inundații pentru șase sectoare situate la sud de orașul Lyon. Vineri, alerta a fost retrogradată la „portocaliu”, indicând că nivelul apei va scădea din nou, potrivit France24.
BERLIN | OSLO
Germania și Norvegia fac presiuni asupra aliaților din NATO pentru a împărți responsabilitatea pentru protecția infrastructurii subacvatice. În contextul încercărilor de a spori siguranța infrastructurii subacvatice, Germania și Norvegia au propus împărțirea teritoriului NATO în cinci regiuni maritime, fiecare protejată de un membru al Alianței, precizează Euractiv.
VARȘOVIA
Aproximativ 2,5 milioane de persoane au suferit de sărăcie extremă în Polonia în 2023, echivalentul a 6,6% din populația țării, se arată într-un nou raport al filialei poloneze a Rețelei Europene Anti-Sărăcie (EAPN). Această cifră a crescut cu 47% față de anul precedent și a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani, conform Notes from Poland.
EAPN atribuie această creștere situației economice din Polonia, în special inflației ridicate persistente, care a atins un nivel record din ultimii 26 de ani de 18,4% la începutul anului 2023. Dar avertizează, de asemenea, că „problemele sistemice din politica socială” au făcut ca mulți să se confrunte cu dificultăți, în special familiile cu copii, persoanele în vârstă și persoanele cu handicap.
CHIȘINĂU | TBILISI
Atât R. Moldova cât și Georgia organizează în zilele următoare alegeri importante, care le vor decide calea de viitor în Europa. În timp ce președinta pro-europeană a Moldovei, Maia Sandu, este favorită să câștige și au început discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană, guvernul din Georgia a fost acuzat de „regres democratic” și de îndepărtarea de Europa.
Moldovenii sunt chemați duminică la urne, în paralel cu alegerile prezidențiale, pentru un referendum privind înscrierea în Constituție a parcursului R. Moldova către aderarea la UE. Un vot pozitiv ar consolida statutul acesteia de țară pro-occidentală, apropiată de UE. Aceasta ar însemna, de asemenea, că R. Moldova va trebui să demareze un lung proces de reforme democratice și judiciare pentru a se asigura că aderă la standardele UE.
Miza alegerilor parlamentare de sâmbătă, 26 octombrie, este foarte mare pentru georgieni. Această țară a devenit extrem de polarizată – partidul de guvernământ, Visul Georgian, fiind acuzat de destrămarea societății civile și de adoptarea unor legi de tip rusesc. Partidele de opoziție au încercat să prezinte acest vot drept o alegere între Europa și Rusia – o etichetă respinsă cu fermitate de partidul de guvernământ, conform BBC.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News