Știri din capitalele Europei, 19 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană a convenit miercuri să impună o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul în care Donald Trump a insistat pentru negocieri privind soarta Ucrainei, ceea ce a pus la îndoială viabilitatea pe termen lung a restricțiilor. Secretarul de stat al lui Trump, Marco Rubio, a sugerat că Europa va fi chemată în cele din urmă la masa negocierilor pentru a discuta atenuarea sancțiunilor impuse Kremlinului.

Noile sancțiuni introduc o interdicție asupra importurilor de aluminiu primar rusesc, o idee discutată în trecut, dar care nu a fost niciodată aprobată din cauza reticenței unor state membre îngrijorate de impactul economic. Aluminiul brut rusesc reprezintă aproximativ 6% din importurile Uniunii, o cotă care a scăzut în ultimii ani pe măsură ce producătorii europeni i-au evitat pe furnizorii ruși, potrivit Euronews.

 

În plus, planul Ursulei von der Leyen de a stimula cheltuielile europene pentru apărare prin relaxarea normelor fiscale ale Uniunii Europene a luat prin surprindere diplomații europeni de rang înalt și a creat dificultăți funcționarilor Comisiei în a explica propunerea neclară a șefei lor.

Confuzia a fost provocată de anunțul făcut vineri de șefa Comisiei potrivit căruia Bruxelles-ul va încerca să atenueze angajamentul Statelor Unite față de securitatea europeană prin activarea „clauzei de derogare” din cadrul bugetar al UE, permițând astfel statelor membre să „crească substanțial” cheltuielile pentru apărare.

Faptul că normele actuale conțin două „clauze de derogare” – una „generală” și una „națională” – sugerează că nici von der Leyen nu are o idee exactă a ceea ce recomandă, au remarcat mai mulți oficiali UE, potrivit Euractiv.

 

BERLIN

Înaintea alegerilor generale de duminică din Germania, un număr semnificativ de potențiali alegători rămân rezervați, ceea ce ridică perspectiva unor schimbări de ultim moment care ar putea influența rezultatul final.

Un procent de 20% dintre potențialii alegători vor decide cu cine vor vota în ultimele zile dinaintea alegerilor, potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru Agenția de presă germană. Dintre aceștia, 7% au declarat că se vor decide în ziua alegerilor, conform POLITICO.

 

SOFIA

Președintele Rumen Radev și fostul prim-ministru Boyko Borissov, liderul celui mai mare partid bulgar, GERB, au respins categoric orice posibilitate de a trimite soldați bulgari ca forțe de menținere a păcii în Ucraina.

„În calitate de comandant suprem, sunt categoric împotriva trimiterii de soldați bulgari în Ucraina sub orice formă. Mă aștept ca guvernul și Adunarea Națională să adopte o poziție clară și lipsită de ambiguitate potrivit căreia Bulgaria nu va trimite trupe”, a declarat președintele Radev.

Acesta a adăugat că, în contextul prăbușirii arhitecturii globale de securitate, Bulgaria nu ar trebui să se implice în niciun fel în războiul din Ucraina, scrie Euractiv.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: