Știri din capitalele Europei, 19 septembrie

BERLIN

La câteva săptămâni după ce a câștigat pentru prima dată un scrutin de land și a fost aproape de a obține un altul, extrema-dreaptă din Germania vizează social-democrații (SPD) lui Olaf Scholz în cadrul unei alte alegeri regionale care i-ar putea modela viitorul politic.

Scrutinul de duminică din Brandenburg, regiunea din jurul capitalei Berlin, are loc într-o zonă condusă de SPD de la reunificare, acum mai bine de trei decenii. Alternativa pentru Germania (AfD), cu revendicările sale naționaliste privind limitarea imigrației, construcția de parcuri eoliene și înarmarea Ucrainei, are un avans strâns de aproximativ trei puncte în sondaje, cu aproape 30% din intențiile de vot, menționează Reuters.

 

LISABONA

Mii de pompieri care luptă împotriva incendiilor mortale din centrul și nordul Portugaliei au stins în mare parte flăcările din districtul Aveiro, unul dintre cele mai afectate, joi dimineață, și se concentrează acum pe o duzină de incendii care încă fac ravagii în alte părți. Începând de miercuri, temperaturile scăzute din aer și umiditatea crescută au contribuit la eforturile de stingere a incendiilor după o perioadă neobișnuit de caldă în care rafalele de vânt au propagat flăcările, scrie Reuters.

 

ROMA

Aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, în urma unor inundații și alunecări de teren devastatoare. Inundațiile au fost provocate de furtuna Boris, care a făcut anterior ravagii în Europa Centrală și de Est, provocând moartea a cel puțin 24 de persoane. Mai multe orașe importante din Europa Centrală se pregătesc pentru debordarea râurilor joi, conform The Guardian.

 

De asemenea, prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a angajat să facă presiuni pentru revizuirea Acordului Verde European, criticând „abordarea ideologică” a acestuia și avertizând că riscă să conducă la dezindustrializare, potrivit Euractiv.

 

DUBLIN

Irlanda trebuie să construiască aproximativ 20.000 de proprietăți suplimentare în fiecare an dacă dorește să amelioreze criza națională a locuințelor din țară, conform ultimului raport al Băncii Centrale Irlandeze.

Irlanda, una dintre țările din UE cu cea mai gravă criză a pieței imobiliare, are costuri exagerate pentru locuințe. În 2022, acestea erau duble față de media UE. Situația este atât de gravă încât angajatorii, inclusiv Ryanair, au început să ia problema în propriile mâini, cumpărând proprietăți pentru a le da în chirie angajaților lor. Potrivit Băncii Centrale Irlandeze, piața imobiliară irlandeză se confruntă cu mai mult de un deceniu de deficit de ofertă, potrivit Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: