Știri din capitalele Europei, 2 noiembrie

HAGA

Unu din cinci olandezi nu locuiește într-o locuință care să corespundă veniturilor și etapei de viață în care se află, potrivit unui studiu realizat de I&O Research pentru Aedes, asociația companiilor de locuințe. Aproape jumătate dintre persoanele care locuiesc cu părinții lor spun că nu trăiesc așa cum și-ar dori.

De asemenea, 29% dintre persoanele cu vârsta sub 40 de ani și un sfert dintre locuitorii din zonele urbane sunt nemulțumiți de situația lor locativă.

Unii dintre ei caută o altă locuință, însă întâmpină numeroase probleme.

Printre problemele frecvent menționate sunt faptul că sunt prea puține locuințe disponibile, prea scumpe sau că pur și simplu nu există locuințe potrivite, potrivit NL Times.

 

ROMA

Premierul italian Giorgia Meloni a vorbit despre extenuarea la nivel internațional legată de conflictul din Ucraina și despre lipsa de sprijin pentru Italia în gestionarea migrației, într-o convorbire telefonică care s-a dovedit a fi o farsă a unor actori ruși.

O înregistrare audio de 13 minute a convorbirii, care datează din septembrie, a fost publicată online miercuri de rușii Vovan și Lexus, care au păcălit și alți politicieni și celebrități occidentale în încercarea de a obține comentarii sincere, fără menajamente.

Biroul lui Meloni a precizat într-o declarație că regretă faptul că a fost înșelată de un impostor care s-a dat drept șeful Comisiei Uniunii Africane. Acesta a precizat că apelul a avut loc pe 18 septembrie, în perioada premergătoare întâlnirilor cu liderii africani la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, conform Reuters.

 

MADRID

Premierul interimar Pedro Sánchez ar putea depune jurământul pentru un al doilea mandat mai repede decât se aștepta, după ce partidul său socialist, PSOE, a ajuns la un acord cu Stânga Republicană din Catalonia.

Potrivit acordului, parlamentul urmează să adopte o lege privind amnistierea celor implicați în tentativa de secesiune din 2017, potrivit Euractiv.

 

ATENA

Grecia continuă planurile de a construi primele parcuri eoliene offshore, au anunțat ieri autoritățile de la Atena. Țara mediteraneană – grav afectată în această vară de incendii de vegetație cauzate de schimbările climatice – încearcă să se distanțeze de combustibilii fosili.

Energia regenerabilă a furnizat peste 50% din electricitatea Greciei pentru prima dată în prima jumătate a anului 2023.

Acum, Grecia identifică zone de dezvoltare privată, în cadrul unui proiect de instalare a 2 gigawați de energie eoliană offshore până în 2030, ceea ce reprezintă o zecime din capacitatea sa terestră.

Aceasta ar fi suficientă pentru a alimenta cu energie electrică aproximativ 1,5 milioane de locuințe, relatează Euronews.

 

SOFIA

Bulgaria a expulzat un jurnalist rus pentru că s-ar fi implicat în activități care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării, au anunțat miercuri autoritățile. Agenția de Stat pentru Securitate Națională a declarat că lui Alexander Gatsak, corespondent al ziarului rusesc de stat Rossiyskaya Gazeta, i-a fost retras dreptul de ședere și i s-a interzis accesul în Bulgaria și în alte țări membre ale Uniunii Europene, precizează AP.

 

CHIȘINĂU

Președinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, declară că Rusia „cumpără” alegătorii la alegerile locale din acest weekend, prin intermediul finanțării partidelor politice pro-Moscova, conform Reuters.

Sandu a declarat că Moscova a canalizat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari în două luni în finanțarea de „grupuri criminale”.

Printre acestea se numără partidul neconstituțional condus de omul de afaceri fugar Ilan Șor. Ea a îndemnat alegătorii să-i susțină aliații la urne, duminică, pentru a demonstra sprijinul pentru viziunea sa privind parcursul european al R. Moldova și aderarea la UE.

 

BELGRAD

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri parlamentare și municipale anticipate pentru 17 decembrie, la mai puțin de doi ani după ce partidul său, Partidul Progresist Sârb (SNS), a câștigat ultimul scrutin.

„Trăim în vremuri dificile pentru întreaga lume, în vremuri de provocări globale, războaie și conflicte, când este necesar să fim uniți pentru a păstra interesele vitale naționale și de stat ale Republicii Serbia”, a declarat miercuri Vučić.

Potrivit analiștilor, președintele sârb încearcă să câștige timp pentru a-și consolida autoritatea în timp ce caută cea mai bună modalitate de a normaliza legăturile cu Kosovo, conform The Guardian.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL