Știri din capitalele Europei, 2 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | KIEV

Diplomații europeni s-au reunit luni la Kiev, într-o manifestare de susținere pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, în timp ce apar semne de tensiune politică în Europa și în Statele Unite din cauza acestui război care durează deja de 19 luni. Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au ajuns în capitala ucraineană pentru o întâlnire informală neanunțată, în cadrul căreia, potrivit oficialilor, se va revizui sprijinul blocului pentru Ucraina și se va discuta formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precizează AP.

 

VIENA

Piața imobiliară din Austria se află într-o situațiecondiție precară din cauza ratelor de dobândă inaccesibile, numărul de vânzări scăzând cu aproape 60% în Viena după ani de prosperitate.

În Austria, au fost vândute doar 20.000 de apartamente în prima jumătate a anului, față de 26.000 în anul precedent. În plus, potrivit unui raport realizat de Remax, prețurile au scăzut pentru prima dată din 2015, în unele cazuri cu până la 20%, precizează The Local Austria.

 

ATENA

În Grecia, populația calculează costurile inundațiilor devastatoare care au lovit centrul țării după furtuna Daniel de la începutul lunii septembrie. Pomii fructiferi, porumbul și aproximativ o cincime din recolta de bumbac a Greciei au fost distruse, iar peste 200.000 de animale și păsări de curte au fost ucise.

Potrivit estimărilor, doar efectele pe termen scurt ar putea reprezenta până la 5 miliarde de euro. Una dintre cele mai afectate zone este câmpia Thessalia, în centrul Greciei, conform BBC.

 

MADRID

Începutul lunii octombrie din acest an a fost cel mai călduros din Spania de la începutul înregistrărilor, a anunțat luni agenția meteorologică a țării, AEMET. Aproape 40% dintre stațiile meteorologice au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 de grade Celsius. Două orașe din sudul și centrul țării, Badajoz și Montoro, au doborât recordul de căldură pentru Spania continentală în luna octombrie, cu 38 de grade Celsius și, respectiv, 38,2 grade Celsius. Recordul anterior era de 37,5 de grade, înregistrat în orașul stațiune Marbella în octombrie 2014, potrivit Euractiv.

 

LONDRA

Guvernul britanic a recunoscut că noile controale post-Brexit la frontieră asupra produselor de origine animală și vegetală importate din Uniunea Europeană, care vor fi puse în aplicare anul viitor, vor costa întreprinderile 330 de milioane de lire sterline în fiecare an sub formă de taxe suplimentare.

Firmele din domeniul alimentar și al logisticii au avertizat în repetate rânduri că strategia britanică post-Brexit privind frontierele riscă să ducă la o creștere și mai mare a prețurilor la alimente. Acestea sunt deja mărite, din cauza inflației galopante, scrie The Guardian.

 

BRATISLAVA

Fostul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, cel care a promis, în campaniae electorală că va  pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, a declarat că poziția sa „nu s-a schimbat” după ce victoria clară a partidului său în alegeri l-a propulsat ca favorit pentru a conduce țara pentru a patra oară. Fico a declarat reporterilor că așteaptă ca președintele Slovaciei să îi acorde un mandat pentru a începe formarea unui guvern. Porivit datelor, partidul său, Smer-SD, a obținut 22,9% în votul de sâmbătă, după numărarea a 99,98% din buletinele de vot.

Fico, a cărui poziție pro-Moscova a stârnit temeri că Slovacia se va alătura Ungariei și lui Viktor Orbán pentru a sfida consensul UE privind sprijinul acordat Kievului, a adăugat: „Oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”, conform The Guardian.

 

HELSINKI

Guvernul de dreapta al Finlandei se confruntă cu o toamnă marcată de nemulțumiri, în contextul în care sindicatele și studenții exercită o serie de presiuni. Motivul – reducerea ajutoarelor sociale, restrângerea drepturilor de angajare și a securității locurilor de muncă, precum și a noilor restricții impuse studenților internaționali care doresc să rămână în țara nordică. Liderii sindicali au catalogat guvernul premierului Petteri Orpo drept o „administrație opusă lui Robin Hood”, care elimină beneficiile pentru săraci și îi recompensează pe cei bogați cu reduceri de taxe.

Cele mai recente proteste se numără cele în rândul studenților care au ocupat Universitatea din Helsinki, o mișcare începută acum trei săptămâni, susținută deja de 1.000 de membri ai personalului universitar. Organizatorii spun că mișcarea s-a răspândit imediat la toate celelalte universități importante din țară, conform Euronews.

 

SOFIA

Blocarea arterelor rutiere cheie din Bulgaria continuă pentru a patra zi, în timp ce protestele minerilor și ale lucrătorilor din sectorul energetic se intensifică.

Protestele sunt legate de viitorul minelor de cărbune și al centralelor pe bază de cărbune din țară, după ce guvernul bulgar a adoptat planuri de tranziție teritorială echitabilă pentru regiunile miniere de cărbune. Acestea prevăd posibilitatea ca minele să fie operate până în anul 2038, precum și strategii de atragere a investițiilor și de asigurare a veniturilor pe măsură ce industria cărbunelui va dispărea, relatează Sofia Globe.

 

BELGRAD | PRIȘTINA

Desfășurarea de trupe a Serbiei la granița cu Kosovo amintește de comportamentul Rusiei față de Ucraina înainte de invazie, a declarat ministrul kosovar de Externe, îndemnând Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva Belgradului, una dintre acestea fiind înghețarea statutului său de candidat. Avertismentul vine după ce Statele Unite au declarat vineri că monitorizează o consolidare militară sârbă îngrijorătoare de-a lungul frontierei cu Kosovo. Aceasta destabilizează zona, potrivit NATO, care a declarat prin reprezentanții săi că autorizează forțe suplimentare de menținere a păcii pentru Kosovo. Sursa: Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL