Peste 400 de militari români vor lua parte la exerciţiul Steadfast Jupiter 2023, ca parte a structurii NATO

Sursa foto: Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est /Facebook

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la exerciţiul Steadfast Jupiter 2023 cu peste 400 de militari, ca parte a structurii NATO, în vederea testării capabilității de comandă și control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaționale la nivel întrunit.

Exercițiul Steadfast Jupiter 2023 (STJU23), a cărui ceremonie de deschidere va avea loc marti, 10 octombrie,  reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a Comandamentului, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau conflict.

„STJU23 este organizat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) și reprezintă cel mai complex exercițiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanți și al complexității scenariului. În cadrul activității de instruire sunt implicați militari din 17 națiuni aliate și peste 20 subunități din structura de comandă și de forțe a NATO”, precizează un comunicat al MApN.

Steadfast Jupiter 2023 se concentrează pe o abordare de tip 360 grade a securității și apărării colective a Alianței Nord-Atlantice. Aceasta este ghidată de cele două concepte principale ale NATO, descurajarea și apărarea (deter and defence) Spațiului Euro-Atlantic (DDA) și se bazează pe Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului (NATO Warfighting Capstone concept).

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: